Al ruim 500 meldingen voor onderzoek borstimplantaten

borstimplantaten73.jpg

Al 528 vrouwen hebben meegedaan aan het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar problemen met siliconen borstimplantaten.

Het RIVM kondigde het onderzoek naar gezondheidsklachten twee weken geleden aan. Het doel daarvan is een beter beeld te krijgen van de verschillende soorten klachten die vrouwen ervaren. Het is nog onbekend wat voor soort klachten tot nu toe zijn binnengekomen. De resultaten worden naar verwachting in het najaar gepubliceerd.

Onlinevragenlijst

Vrouwen hebben tot en met 21 maart de tijd om de onlinevragenlijst in te vullen, aldus het RIVM. Zowel vrouwen die om cosmetische reden borstimplantaten hebben laten plaatsen als vrouwen die dat lieten doen vanwege een borstreconstructie kunnen deelnemen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Al eerder ophef over implantaten

De afgelopen jaren is er veel ophef geweest over gezondheidsproblemen bij vrouwen door ondeugdelijke implantaten. Zo werden implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed anderhalf jaar geleden verboden omdat tijdens een controle bleek dat er glasvezeldeeltjes op zaten die daar niet thuis horen. Eerder raakte een Franse fabrikant van borstprotheses, van het merk PIP, in opspraak. Deze implantaten hebben een verhoogde kans op scheuren en lekken. Honderden Nederlandse vrouwen sloten zich destijds aan bij rechtszaken tegen de fabrikant en de instantie die de implantaten had goedgekeurd.

Bron: ANP