Borstimplantaten in landelijk register

Vrouwen die een borstvergroting of -reconstructie ondergaan worden vanaf vrijdag opgenomen in een borstimplantatenregister. In dat register komt precies te staan welk type borstimplantaten bij de patiënten zijn ingebracht.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zit achter het register. De vereniging maakte hierover afspraken met fabrikanten. Met het registratiesysteem hopen de plastisch chirurgen beter toezicht te kunnen houden op de veiligheid van patiënten.

Automatisch geregistreerd

Slecht functionerende implantaten zouden zo eerder gesignaleerd kunnen worden. Patiënten worden automatisch geregistreerd tenzij ze bezwaar maken.

Scheuren en lekken

Aanleiding is het schandaal rond de PIP-implantaten. De borstimplantaten van de inmiddels failliete Franse fabrikant bleken een grote kans te hebben op scheuren en lekken.

Het registratiesysteem is nu nog alleen verplicht voor plastisch chirurgen die lid zijn van de NVPC, maar de vereniging roept andere artsen op zich ook aan te sluiten bij het register. 'Het ministerie van VWS werkt aan een wettelijke verplichtstelling van de registratie voor alle artsen die borstimplantaten plaatsen', vertelt professor Van Der Hulst van de NVPC.

Bron: ANP