background branding

'Geen schuursponsjes gebruiken in de keuken', adviseert het Voedingscentrum

schuurspons-09-08-2017-780.jpg

Gebruik je een sponsje om je vaat schoon te maken? Of om even over je aanrecht te halen? Beter van niet, adviseert het Voedingscentrum. Een sponsje is een lekker nestje voor bacteriën en schimmels.

Wetenschappers van het online magazine Scientific Reports stellen dat het reinigen van de sponsjes, door ze uit te koken of ze te wassen op zestig graden, er niet voor zorgt dat de bacteriën van de spons verdwijnen. De onderzoekers stellen zelfs dat bepaalde bacteriën zich juist vermenigvuldigen nadat je een spons hebt gewassen.

Het Voedingscentrum plaatst wel een kanttekening bij de studie: 'Er zijn bacteriën aangetroffen na het wassen, maar het is niet duidelijk of die nog leven' en ook de wetenschappers erkennen dat meer onderzoek nodig is.

Voedingscentrum adviseert: Gebruik een vaatdoekje!

Toch adviseert het Voedingscentrum om de schuursponsjes links te laten liggen. Gebruik liever vaatdoekjes, daarvan is met zekerheid te zeggen dat de bacteriën gedood worden als je een machinewasje draait op 60 graden. Het Voedingscentrum geeft meer tips voor goede hygiëne in de keuken:

  • Gebruik vaatdoekjes en was ze iedere dag op 60 graden;
  • Voor echt vieze oppervlakten kun je het beste keukenrol gebruiken;
  • Vervang handdoeken en theedoeken regelmatig, en was ze op 60 graden;
  • Hang natte handdoeken uit zodat ze kunnen drogen;
  • Gebruik je schuursponzen voor de afwas? Een afwasborstel is een hygiënischer alternatief.

Bron: Voedingscentrum / RTL