Geen steun Noodfonds Energie bij blokverwarming: ‘Pijnlijke déjà vu’

Noodfonds Energie

Sinds maandag 22 januari 2024 kun je weer terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie als je moeite hebt met het betalen van je energierekening. Tenminste, als je energiecontract op jouw naam staat. Betaal je jouw energie via de huur of heb je blokverwarming? Dan heb je pech en krijg je geen energiesteun.  

Voorwaarden energiesteun

Er zijn drie voorwaarden om steun te krijgen van het Noodfonds Energie. Zo mag je maximaal 200 procent van het sociaal minimum verdienen, moet je energierekening meer dan 8 of 10 procent van je bruto-inkomen zijn én moet het contract voor gas, stroom of warmte op jouw naam (of op naam van iemand anders in je huishouden) staan.

Dit betekent dat je geen steun krijgt als je jouw energierekening via de huur betaalt of als je blokverwarming hebt. 

Huishoudens met blokverwarming achtergesteld

De Woonbond, de organisatie die opkomt voor de belangen van huurders, noemt dit een pijnlijke déjà vu. “Toen het prijsplafond vorige jaar werd ingesteld, werd er niet gedacht aan mensen met blokverwarming. Het duurde toen heel lang voordat zij compensatie konden krijgen”, legt de woordvoerder uit. “Dat lijkt nu weer het geval.”

De woordvoerder vertelt dat ruim een kwart van hun achterban hierdoor niet in aanmerking komt voor steun. “Het is de zoveelste keer dat huishoudens met blokverwarming achtergesteld worden. En naar alle waarschijnlijkheid zijn de problemen in deze groep groter dan bij mensen met een eigen aansluiting.” 

Waarom worden deze huishoudens uitgesloten?

Dat mensen zonder eigen energiecontract uitgesloten worden van steun van het Noodfonds Energie heeft een praktische reden. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten: “Bij de opzet van het Noodfonds is gekozen voor gerichte ondersteuning aan huishoudens, op een manier die ook goed uitvoerbaar is.” 

“Om die reden is ervoor gekozen om de steun via de energieleverancier te laten lopen. Huishoudens met een blokaansluiting hebben geen eigen energiecontract, daardoor valt zo’n koppeling door de energieleveranciers en het Noodfonds niet goed te maken.”

Het Noodfonds beaamt dit: “Steun uit het Tijdelijk Noodfonds Energie is een gerichte maatregel om huishoudens direct te kunnen helpen met het verlagen van de energierekening via de energieleverancier. Om zeker te weten dat steun direct terechtkomt bij het huishouden is het belangrijk om een energiecontract op eigen naam te hebben.” 

Is er geen andere tegemoetkoming?

Zonder eigen energiecontract kun je dus geen steun krijgen van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Vorig jaar werd hier een andere subsidie voor in het leven geroepen: de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluiting (TTB). De verhuurder van het pand of de Vereniging van Eigenaren (VvE) kon deze subsidie aanvragen en verdelen over de huishoudens. 

Volgens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat komt er dit jaar geen vergelijkbare steun: “De regeling voor blokaansluitingen van vorig jaar was een alternatief voor het prijsplafond. Beide regelingen zijn gestopt, onder meer omdat de energieprijzen gelukkig wat minder hoog zijn en het kabinet andere koopkrachtmaatregelen heeft genomen voor dit jaar. Er staan geen nieuwe maatregelen voor huishoudens met blokaansluitingen (of zonder) op de planning.”

Blokverwarming en moeite met je energierekening?

Heb jij blokverwarming en kun je door gebrek aan energiesteun jouw energierekening niet betalen? Dan horen we graag van je via onderstaand formulier.