background branding

Tijdelijk Noodfonds Energie heropent: deze huishoudens kunnen subsidie krijgen

Ben je relatief veel geld kwijt aan gas en licht? Dan kun je ook in 2024 een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Omdat de energieprijzen nog steeds redelijk hoog liggen, heropent het noodfonds. De voorwaarden om subsidie te krijgen zijn wel aangescherpt. 

Subsidie voor 70.000 huishoudens

Het kabinet heeft besloten om het Tijdelijk Noodfonds Energie met een jaar te verlengen. Hoewel de energieprijzen iets gedaald zijn, liggen ze namelijk nog steeds redelijk hoog. Het noodfonds heeft 60 miljoen euro in kas, genoeg om 70.000 huishoudens te helpen. 

Naar verwachting opent het noodfonds in de loop van januari 2024 en kun je een aanvraag doen tot eind maart 2024. Je kunt je nu alvast registreren op noodfondsenergie.nl. Dan krijg je een seintje als de subsidieaanvraag wordt opengesteld. 

Inkomen mag niet te hoog zijn

Net als vorig jaar, kun je alleen een aanvraag doen als maximaal twee keer het sociaal minimum verdient. Het sociaal minimum is momenteel 1408 euro voor alleenstaanden en 1995 euro voor paren. 

Als alleenstaande kun je dus een aanvraag doen als jouw bruto-inkomen, inclusief vakantiegeld, maximaal 2816 euro per maand is. Bij mensen die samenwonen gaat het om een maximaal inkomen van 3990 euro. 

Energierekening groot deel van je inkomen

Daarnaast moet je energierekening een groot deel van je inkomen zijn. Mensen met een laag inkomen (tot 130 procent van het sociaal minimum) kunnen subsidie krijgen als zij 8 procent van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. Voor mensen met een laag middeninkomen (tot 200 procent van het sociaal minimum) ligt de grens op 10 procent van het inkomen. 

Tijdelijk Noodfonds Energie betaalt deel energierekening

Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je in januari 2024 een aanvraag indienen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Zij betalen dan het deel van je maandelijkse energierekening dat meer is dan 8 of 10 procent van je (gezamenlijke) inkomen. 

Je krijgt dit bedrag niet zelf op je rekening gestort. Het noodfonds keert uit aan jouw energieleverancier die het bedrag in mindering brengt op je energierekening. 

Update

Tijdelijk Noodfonds Energie is geopend

Vanaf maandag 22 januari 2024 kun je jouw aanvraag indienen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit doe je op de website van het Noodfonds

Problemen met aanvragen

Afgelopen jaar bleek dat het aanvragen van subsidie bij het Tijdelijk Noodfonds Energie voor veel mensen te moeilijk was. Ook moesten mensen vaak maanden op hun geld wachten, zoals we bespraken in de uitzending van 2 oktober 2023