Geen steun voor volledige compensatie AOW-gat Defensie

aowgat-defensie.jpg

Een voorstel van CDA en SP om voormalige militairen en burgermedewerkers van Defensie volledig te compenseren voor het AOW-gat heeft het donderdag in de Tweede Kamer net niet gehaald. Voor de motie stemden 72 Kamerleden, tegen 75. Alleen regeringspartijen VVD en PvdA stemden tegen.

Eerder op de dag voerden vakbonden in Den Haag nog actie om steun te krijgen voor de motie. Daarbij waren enkele honderden getroffen oud-medewerkers van Defensie aanwezig. Tientallen oud-militairen hebben hun decoraties inmiddels ingeleverd uit woede over het uitblijven van volledige compensatie.

Verhoogde pensioenleeftijd

De hoogste ambtenarenrechter oordeelde eerder dat de compensatie van Defensie te laag was. Die is door het ministerie verhoogd, maar voor de getroffen oud-medewerkers is dat onvoldoende. Ze zijn daarom opnieuw naar de rechter gestapt. De beroepszaak dient in het voorjaar.

Duizenden oud-werknemers van Defensie hebben een AOW-gat. Zij genoten een wachtgeldregeling tot ze 65 werden. Maar omdat de pensioenleeftijd is verhoogd, zitten zij met een financieel gat.

Bron: ANP