'Gegevens van miljoenen Telfort-klanten toegankelijk voor Chinees bedrijf Huawei'

huawei-telfort-29032021.jpg

Het Chinese bedrijf Huawei heeft onbeperkt toegang gehad tot gegevens van miljoenen klanten van Telfort. Het bedrijf kon klantenbestanden uit de data van Telfort halen. KPN, het moederbedrijf van Telfort, wist hier in 2011 al van maar deed verder weinig met de ontdekking, schrijft de Volkskrant

Huawei was verantwoordelijk voor de klant- en facturatieomgeving van Telfort. KPN deed hier in 2011 onderzoek naar, wat 'verontrustende signalen' naar boven zou hebben gebracht. Huawei zou toegang hebben gehad tot alle klantgegevens, onbeperkt en zonder enig toezicht. Het Chinese bedrijf had zichzelf de positie gegeven om dit te allen tijde te raadplegen, en deed dit ook. 

Na de bevindingen in 2011 werd er door KPN geen nader onderzoek ingesteld naar het inzien en verplaatsen van de klantenbestanden door Huawei. Klanten werden ook niet geïnformeerd en er is geen melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat laatste was overigens toendertijd nog geen verplichting. 

Volgens KPN was er 'geen enkele aanleiding te veronderstellen dat er gegevens van Telfort-klanten waren ontvreemd, door wie dan ook'. De systemen zijn inmiddels niet meer in gebruik en volgens de KPN zijn 'alle verbetermaatregelen' in de jaren erna opgevolgd en doorgevoerd.

'AIVD waarschuwde voor Chinese spionage'

Wat deze situatie mogelijk zorgelijk maakt, is dat KPN meermaals is gewaarschuwd voor spionage vanuit China. Volgens de AIVD kwamen meerdere bestanden van Chinese spionagegroepen overeen met die van KPN, wat er dus mogelijk op wijst dat de bestanden van de KPN gelekt zijn naar de spionagegroepen. De AIVD zou een 'verborgen pad' hebben ontdekt richting de gegevens van KPN en Huawei zou de enige zijn die bij die gegevens kon. 

Spionage vanuit China is al langer een punt van aandacht voor inlichtingendiensten. Telecombedrijven zijn een gewild doelwit, vanwege de enorme hoeveelheden data die ze bezitten. 

Huawei gedeeltelijk uitgesloten op 5G-netwerk

Ook het Nederlandse kabinet vreest voor spionage vanuit China via Huawei. Zo is het bedrijf uitgesloten van de gevoeligste delen van nieuwe 5G-netwerken, maar mag het bedrijf wel nog netwerkapparatuur leveren. Groot-Brittannië staat dat helemaal niet toe, het land heeft het Chinese bedrijf officieel verbannen. Ook België heeft plannen om Huawei te weren.