Gegoochel met energielabels zet huurders in de kou

Een tochtig huis huren van een woningcorporatie die niet wil isoleren, omdat het huis op papier een goed energielabel heeft. Het overkomt bewoners van een jaren zestig flat uit Amstelveen. Meer dan een jaar geleden benaderden zij Radar want ze hadden het koud en zaten met kleedjes om in hun woonkamer, omdat ze de energierekening vreesden. 

Meerdere keren klaagden zij bij woningbouwvereniging Eigen Haard dat het label (A, B en C) niet kon kloppen, maar daar kregen ze nul op het rekest. Daarom kwam Radar in actie en stuurden wij een energie-expert naar de appartementen. 

Energielabels blijken veel te rooskleurig

De  onafhankelijke energiedeskundige die Radar inschakelde onderzocht drie appartementen in Amstelveen die in 2020 een energielabel aangemeten kregen. Toen golden nog andere regels voor de prestatienorm en kwamen de huizen heel energiezuinig uit de check. Op papier wonen de bewoners van de Ambrosiuslaan dus in een goed geïsoleerde woning, maar de praktijk is anders. 

'Dit kan onmogelijk A zijn', zegt een bewoner. 'We stoken voor de hemel, hebben dubbel glas uit de jaren tachtig en enorme raampartijen'. Wat blijkt? De twee huizen met een A-label zakken in de herkeuring door de energiedeskundige naar een C- en een D-label. Een huis met een B-label boven ongeïsoleerde garageboxen komt uit op een G. 

Wij zijn de hele dag thuis. Als we de hele dag zouden stoken, dat is financieel niet te betalen.
Bewoner Amstelveen

Woningbouwvereniging Eigen Haard laat in een reactie weten te focussen op de huizen met een laag energielabel. En omdat de huizen in Amstelveen op papier een goed label hebben, moeten de bewoners wachten op een herkeuring. Dat betekent dat hun huur verhoogd mag worden, ze een hoge energierekening hebben en niet verduurzaamd gaan worden tot hun energielabel verloopt. Dat is in 2030. Of tot er gepland onderhoud op de agenda staat. 'Dat staat nu gepland voor over vijf jaar', zegt een woordvoerder van de corporatie. 

Sinds 2021 gelden de 'nieuwe' energielabels. De rekenmethodiek is veranderd waardoor er nu twijfels zijn over de juistheid van energielabels uitgegeven voor 2021. Een nieuw label laten maken, of een second opinion laten doen kost nu tussen de 200 en 300 euro. 

Veel huishoudens kennen energiearmoede

TNO publiceerde onlangs een rapport over energiearmoede. Er zijn nu ruim 600.000 huishoudens in Nederland met een laag inkomen die een hoge energierekening en/of een slecht geïsoleerde woning hebben. Bijna 70% van de mensen in energiearmoede woont in een sociale huurwoning

De overheid heeft besloten dat iedereen vanaf 2050 volledig energieneutraal moet wonen. Vooruitlopend daarop mogen huurwoningen met een energielabel E, F of G vanaf 2030 niet meer verhuurd worden. Om die in sneltreinvaart te kunnen verduurzamen heeft de overheid de verhuurdersheffing tijdelijk afgeschaft, zodat op verduurzaming ingezet kan worden bij woningcorporaties.

'Ik woon er sinds 1982, toen zaten we in F, in 1987 zijn deze ramen gekomen met dubbelglas. Nu ben ik van F naar C gegaan, ik heb niet eens een tochtstrip gehad van ze'.
Bewoner Amstelveen

Omdat de focus van verduurzaming op huizen met een E, F en G label ligt, komen huurders met een 'goed label' onderaan de isolatie-lijst. Dit terwijl Radar na een oproep bijna 200 klachten kreeg van huurders die denken dat hun label van A, B of C helemaal niet klopt, en veel lager zou moeten zijn.

Reactie Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Minister de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) laat in een reactie weten dat wanneer een huurder twijfels heeft over de correctheid van een energielabel, deze contact kan opnemen met de verhuurder. De verhuurder kan achtereenvolgens naar de energieadviseur, certificaathouder en certificerende instelling stappen. Indien de verhuurder niet meewerkt kan de huurder met twijfels over het energielabel in relatie tot de huurprijs bij de huurcommissie terecht. De Jonge is een pilot met de huurcommissie gestart waardoor de drempel lager wordt om twijfels aan te kaarten en de huurcommissie een onafhankelijke expert inschakelt. 

Bewoners van de flat in Amstelveen hebben al deze stappen doorlopen voordat zij bij Radar aanklopten. Zij kregen overal geen reactie en niemand wilde zich eraan wagen om het label opnieuw te laten vaststellen. Verschuilen woningbouwverenigingen zich op deze manier achter de oude energielabels? Maarten de Haan, D66-raadslid in Amstelveen is kritisch op deze gang van zaken. Zijn partij wil (sociale) huurders helpen met het bepalen van de juiste energielabels voor hun woning. Mensen die twijfels hebben over de betrouwbaarheid van energielabels horen zonder (hoge) kosten een second opinion te kunnen opvragen. In de Radar uitzending van 13 februari is hij te gast om hierover te praten.

Klopt jouw energielabel wel?

Twijfel jij of je energielabel wel klopt en woon je in een sociale huurwoning? Dan komt Radar graag met je in contact voor een televisie-item. Vul het formulier in op onze website, zodat wij contact op kunnen nemen. 

Hoe werkt een energielabel?

Je krijgt het energielabel van de energieadviseur die de kenmerken van jouw woning heeft opgenomen. Het energielabel voor woningen loopt van A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Het geeft aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. In het energielabel staat nog veel meer informatie die je goed kunt gebruiken om je woning te verbeteren. Huurders kunnen vanaf de zomer van 2023 hun energielabel inzien via MijnOverheid. 

Forumreacties

153
  • Door Radar

Beste lezer, In de Radar-uitzending van vanavond gaan wij langs bij een aantal sociale huurwoningen, met een zogenaamd positief energielabel. Doordat deze woningen B of C als label hebben, worden ze niet verduurzaamd. Maar is dat terecht? Radar onderzocht via een onafhankelijke expert een aantal van deze woningen en kwam tot hele andere conclusies, waarbij zelfs een woning het label G kreeg. Hebben jullie hier ook ervaring mee? Alles omtrent deze uitzending is hier te vinden: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/gegoochel-met-energielabels-zet-huurders-in-de-kou/ Heb je zelf een huurwoning met twijfelachtig energielabel, laat het ons hier weten: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/oproepen/item/twijfel-jij-of-je-energielabel-in-je-huurwoning-klopt/

  • Door simonica

Ik heb ervaring met een verkeerd energielabel. Mijn verhuurder zegt dat het A is, ik vertrouwde dat niet en heb een bedrijf het laten berekenen, die kwam op C uit. Toen ben ik naar de huurcommissie gestapt, maar die wou de zaak niet behandelen omdat ik in beroep had moeten gaan tegen label A, maar je kan daartegen niet in beroep gaan. Je kan alleen naar de huurcommissie, maar die heeft mij niet ontvankelijk verklaard. Ik betaal nu 80-100 euro per maand teveel voor mijn woning.

  • Door Aton1958

Volgens woningbouw vereniging Rochdale heb ik via de oude regels Energie label A, echter krijg ik geen nieuw label omdat mijn woning kleiner dan 40m2 is. Ik heb schimmel in mijn huis, als ik de verwarming uitzet wanneer het 19 graden is dan zakt de temperatuur in ca 15 minuten naar 15 graden. De vloer is zo koud dat je niet op blote voeten kan lopen. Mijn thuiszorg zei me laatst dat het zo koud is dat ze pijn aan haar voeten krijgt. Al met al Rochdale weigert iets aan de situatie te doen