Gehuurde cv-ketel met wurgcontract

Als je geen geld hebt om een cv-ketel te kopen dan lijkt huren een goede optie. Je betaalt een maandelijks bedrag voor je ketel inclusief het onderhoud. Maar als je ervan af wilt, omdat je bijvoorbeeld gaat verhuizen, word je geconfronteerd met een heel hoge afkoopsom. Mag dat zomaar?

Bedrijven als Feenstra, Energiewacht, Gasned en Warmgarant bieden de mogelijkheid om een cv-ketel te huren of leasen. Je hebt keuze uit verschillende ketels met verschillende onderhoudspakketten en betaalt daarvoor een maandelijks bedrag tussen de 20,- en 50,- euro. Het lijkt een handige oplossing maar er zit een aantal haken en ogen aan. Allereerst werken ze met langdurige contracten van wel twaalf tot vijftien jaar. Je betaalt dus twaalf jaar lang een maandelijks bedrag voor de ketel en het onderhoud. In die twaalf jaar heb je zoveel geld uitgegeven dat je de ketel al een aantal keer hebt afbetaald.

Overeenkomst moet maandelijks opzegbaar zijn

Bedrijven mogen een contract van twaalf jaar aanbieden, maar volgens juristen moet de overeenkomst wel jaarlijks opzegbaar zijn met een opzegtermijn van maximaal één maand. Voor een afwijking daarvan ten nadele van de consument moet een goede, door het bedrijf aan te voeren, reden zijn. Een rechter zal deze niet snel accepteren. Toch blijven deze bedrijven dit beleid voeren.  

Niet alleen de lange contractduur zorgt voor problemen, maar ook de afkoopsom. Want wanneer je gaat verhuizen of overlijdt kan het contract niet kosteloos stopgezet worden. De familie of de nieuwe eigenaar van het huis zal het contract moeten overnemen en als hij dat niet wil moet het contract afgekocht worden.

Afkoopsom van duizenden euro's

Deze afkoopsom is vaak enorm hoog en loopt in de duizenden euro’s. Ze brengen vaak de overgebleven maanden tot aan het einde van het twaalfjarig contract in één keer in rekening.

Volgens Marco Loos, hoogleraar consumentenrecht, mag dit niet 'wanneer er in een bepaling in de algemene voorwaarden wordt geïmpliceerd dat de huurovereenkomst wordt omgezet in een koopovereenkomst. Bij het einde van de huurovereenkomst moet de huurder de ketel teruggeven, of laten terugnemen. Een verplichte afkoopsom met overdracht van de ketel is volstrekt onacceptabel'. Daarnaast brengen de bedrijven een boete in rekening voor het voortijdig beëindigen van het contract. Zo wordt het huren van een cv-ketel een dure aangelegenheid.

Voor advies over dit onderwerp kunt u terecht op www.consuwijzer.nl

Forumreacties

92
  • Door Radar

Als je geen geld hebt om een cv-ketel te kopen dan lijkt huren een goede optie. Je betaalt een maandelijks bedrag voor je ketel inclusief het onderhoud. Maar als je ervan af wilt, omdat je bijvoorbeeld gaat verhuizen, word je geconfronteerd met een heel hoge afkoopsom. Mag dat zomaar? Zie ook: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/11-01-2016/gehuurde-cv-ketel-met-wurgcontract/ Maandag 11 januari 2016 in Radar, 20:30 uur, NPO 1

  • Door thecure

Geen geld voor een ketel? zo'n ding kost pot jan drie maar 1500 euro incl. installatie. als je dat niet kan missen kun je beter een huis gaan huren. Hoe moeten die mensen al hun andere onderhoud en reparaties betalen? (schilderwerk enz.)

  • Door Not logged in

Naast de ketel betaal je bij Feenstra, de grootste van NL ook voor volledige service contract dus alle storingen, onderdelen en zelfs weekend niets betalen. Het is een 12 jaren contract waarin naast de ketel dus ook nog het onderhoud betaald moet worden. Als je de ketel + montage rekende + volledige duurste pakket voor onderhoud + schoonmaken dan valt het eigenlijk wel mee. Als je bij een bank gaat lenen voor de ketel heb je geld tekort voor onderhoud.... Dus moet je iets meer lenen en die lening kost ook geld en heeft ook looptijd. Dat zelf lenen goedkoper is, ook meer werk en Feenstra is wel makkelijk en daar betaal je voor. Alleen tussentijds stoppen is duur, dat is contractbreuk en erg duur, beter de 12 jaren vol maken!