background branding

'Huren droger of koelkast schreeuwend duur'

witgoedhuren87.jpg

De Consumentenbond waarschuwt voor de hoge kosten die het huren van drogers, koelkasten en wasmachines met zich meebrengt. Hoewel de maandbedragen soms niet heel hoog klinken, zijn consumenten al snel aanzienlijk meer kwijt dan wanneer het apparaat was gekocht, aldus de organisatie dinsdag.

De bond deed onderzoek bij acht verhuurders van huishoudelijke apparaten, zoals Skala, Meo Lease en Dixons.

Vijf tot zeven keer duurder

Huren blijkt soms vijf tot zeven keer zo duur als kopen. Bij Witgoedhuren kost het 3000 euro om elf jaar lang- de gemiddelde levensduur - een Zanussi-wasdroger te huren terwijl de nieuwprijs 450 euro is. Bij Skala is een wasmachine van hetzelfde merk te huur voor 299 euro per jaar terwijl dat ook de nieuwprijs is. Wie het apparaat huurt, moet zich bovendien vaak voor een periode van vijf jaar vastleggen.

'Reparaties zijn inbegrepen en gespreide betaling klinkt goed, maar de kosten wegen lang niet op tegen de voordelen', aldus de bond. Wie de klanten van de verhuurbedrijven zijn, kan een woordvoerster niet zeggen. 'Het valt ons wel op dat er steeds meer van die bedrijven komen. Het is duidelijke lucratieve handel. We weten alleen niet welke groep uit de bevolking bij hen huurt en waardoor ze zich laten leiden.'

Wettelijke BKR registratie

Skala adverteert met de mededeling dat voor het huren van een apparaat geen BKR-toetsing nodig is. Bij kopen op afbetaling is dat wel het geval. Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht een lening aan te melden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bij Skala is sprake van leasen en daarom gelden andere regels.

'Wij hebben met iedere potentiële klant uitgebreid telefonisch contact om wensen omtrent het product en de financiële ruimte te bespreken', aldus een woordvoerster van het bedrijf in een reactie. Skala hanteert een zogenoemde externe kredietwaardigheidscheck. 'Aan de hand van het gesprek en de check bepalen we in overleg met de potentiële klant of het contract wordt aangegaan.'

Bron: ANP