Geld besparen zonder tv-abonnement, zo doe je dat

20200219_cordcutting.jpg

Lineaire televisie wordt door sommige mensen gezien als een medium dat zijn langste tijd gehad heeft. Het kost aardig wat geld en je moet jouw schema erop aanpassen om een specifiek programma te zien. Vervolgens krijg je elk uur 12 minuten reclame voorgeschoteld. Dat kan voordeliger, praktischer en prettiger, door je tv-abonnement op te zeggen. Die praktijk wordt ook wel cordcutting genoemd.

Als je naast je internetabonnement ook televisie wilt afnemen bij je provider, moet je daarvoor extra geld betalen. Hoeveel dit is, verschilt per provider, vanaf 4,50 euro extra bij Ziggo en 10 of 11 euro bij respectievelijk KPN en Online tot 15 euro bij T-Mobile. Wil je daarnaast op een tweede televisie kunnen kijken, dan moet je daarvoor vaak extra betalen.

Goedkopere alternatieven

Er zijn genoeg manieren om je favoriete programma's voor een lager bedrag of zelfs gratis te zien op momenten dat het jou uitkomt. Om van deze alternatieven gebruik te maken heb je vaak wel een smart-tv of externe mediaspeler nodig, maar ze werken meestal ook gewoon op je smartphone of computer. Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden, kun je bij onderstaand artikel beginnen.

Hoe speel ik Netflix en andere video's op mijn tv af?

NPO Start

Als je alleen naar de publieke omroepen kijkt, kun je gratis alles live zien en minstens een week terugkijken met NPO Start. Daarvoor kun je terecht op de website of de apps die voor de meeste smartphones, smart-tv's en mediaspelers beschikbaar is. Aan het begin van een programma krijg je misschien één of twee reclamespotjes.

Er is ook een betaalde variant van NPO Start, genaamd NPO Start Plus. Deze kost 2,95 euro per maand en biedt toegang tot oudere uitzendingen of volledige eerdere seizoenen van programma's en series. Verder is de beeldkwaliteit hoger en krijg je in principe geen reclame meer. Als je live kijkt, komen er nog wel gewoon reclameblokken langs.

RTL XL

Veel programma's op de commerciële zenders zijn ook gratis te zien. Met RTL XL kun je gratis een account aanmaken en daarmee gemiste programma's tot een week na de uitzending terugkijken die op een van de RTL-zenders is geweest. RTL XL is online beschikbaar of als app voor je smartphone of smart-tv. Live kijken is helaas geen optie.

Kijk

Net als RTL biedt ook Talpa een website en app voor gemiste uitzendingen. Hierop kun je een week lang gratis uitzendingen terugkijken die op Net5, SBS6, Veronica of SBS9 te zien waren. De service is te gebruiken via de website of de Kijk-app.

NLZiet

Wil je alle bovenstaande zenders live kunnen kijken en toegang tot jaren aan vorige uitzendingen? Dan kan NLZiet uitkomst bieden. De dienst kost 7,95 euro en verleent toegang tot liveuitzendingen en archieven van NPO, RTL en Talpa. Je krijgt geen reclame als je programma's terugkijkt, maar bij live tv uiteraard nog wel.

Ziggo Go en andere online tv-apps

Ben je klant van Ziggo? Dan kun je gebruikmaken van de Ziggo Go-app, ook als je alleen internet afneemt. Daarmee kun je alle zenders bekijken die Ziggo aanbiedt. De app is beschikbaar via het internet, maar ook met je telefoon of tablet, met de app voor Windows of met de app voor sommige smart-tv's.

Andere providers bieden ook een app om online televisie op te kijken, maar daarbij is die app alleen beschikbaar als je daar een televisieabonnement afneemt.

Andere streamingdiensten

Als je niet verwacht dat je televisie zo erg gaat missen, kun je ook verder kijken dan het Nederlandse televisieaanbod. Er zijn verschillende streamingdiensten zoals Netflix, Disney+, Videoland, Amazon Prime en meer. Deze kosten tussen de 4 en 14 euro per maand, afhankelijk van de specifieke dienst en variant ervan.

Ook bijvoorbeeld op YouTube zijn een boel interessante video's te vinden, van het laatste commentaar op het nieuws tot informatieve video's in een niche waar jij specifiek in geïnteresseerd bent.