Gemeente Almelo kan mensen verplichten om bericht op sociale media te verwijderen

133917464_l.jpg

Een boze tweet of Facebookbericht, in Almelo kan de gemeente je dwingen om deze te verwijderen. De burgemeester van de Twentse stad kan mensen voortaan opdragen om een bericht op sociale media weg te halen, als ze daarin oproepen tot onrust. Wanneer mensen dat vervolgens niet doen, riskeren ze een dwangsom. Het is niet bekend hoe hoog die is. 

De gemeente heeft de maatregelen donderdag naar buiten gebracht. ‘Online-oproepen via apps, social media of internet kunnen leiden tot fysieke verstoringen van de openbare orde. We moeten daar op voorbereid zijn’, zegt burgemeester Arjen Gerritsen in een verklaring. Almelo zegt zulke verstoringen al te hebben meegemaakt ‘tijdens de boerenprotesten afgelopen zomer of tijdens de avondklokrellen in coronatijd’.

Almelo eerste gemeente

Almelo is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse gemeente met zo'n regel. Volgens de gemeente kan de burgemeester het bevel onder meer geven als mensen online oproepen om te gaan plunderen of te rellen. De beheerder van een platform zou ook de opdracht kunnen krijgen om een bericht van een gebruiker te verwijderen.

Bron: ANP