Gemeente Enschede was partner van failliet Jan Duurzaam

De gemeente Enschede was partner van het inmiddels failliete verduurzamingsbedrijf Jan Duurzaam. Dat schrijft RTV Oost op de eigen website. Radar sprak al eerder met een gedupeerde van Jan Duurzaam.
Jan Duurzaam bij Energieloket Enschede
Op de website van het energieloket van de gemeente Enschede, waar inwoners informatie over verduurzamingsmaatregelen kunnen vinden, stond volgens RTV Oost de naam van Jan Duurzaam. Inmiddels is het bedrijf failliet en is de naam niet meer terug te vinden op de gemeentesite. "Het faillissement heeft ons er wel toe doen besluiten de verwijzing te verwijderen", aldus de woordvoerder van de gemeente tegenover de regionale zender. Verder laat de gemeente aan RTV Oost weten dat het partnerschap voortkomt uit een eenmalige samenwerking. "Hierdoor zijn zij in 2020/2021 als partner op het Energieloket Enschede gezet. Hierna heeft de gemeente Enschede niet meer actief samengewerkt met Jan Duurzaam."
Jan Duurzaam en Nationaal Warmtefonds
De gemeente Enschede is niet de enige partij die een partnerschap had met dit bedrijf. Op de website van Jan Duurzaam, die nog altijd in de lucht is, staat dat het bedrijf ook samenwerkte met het Nationaal Warmtefonds. In het stuk dat wij als Radar eerder over Jan Duurzaam schreven, vroegen wij dit fonds om toelichting. Dit is wat zij zeiden:
''Het Warmtefonds heeft geen partnerrelatie met aannemers en installateurs. Het Warmtefonds sluit uitsluitend leenovereenkomsten met huiseigenaren. De huiseigenaar ontvangt de factuur voor de verduurzamingsmaatregelen van de aannemer of installateur en dient die in bij het Warmtefonds. De factuur wordt vervolgens vanuit een bouwdepot rechtstreeks aan de aannemer of installateur uitbetaald.
Firma Jan Duurzaam wijst zijn klanten – net als andere aannemers en installateurs – op de leenmogelijkheden voor verduurzaming bij het Warmtefonds. Nadat wij serieuze aanwijzingen kregen dat de continuïteit van deze organisatie in het geding was, hebben wij de betalingen aan deze firma onmiddellijk gestaakt.''
Klacht op het Radar-forum
Het stuk dat Radar over Jan Duurzaam schreef, kwam tot stand na een melding op het Radar-forum. Ed, die aan het woord komt in ons artikel, en zijn vrouw hebben meer dan 4.000 euro betaald voor kunststofdeuren die Jan Duurzaam nooit heeft geleverd.
Aanvankelijk klinkt het verhaal van de firma goed, maar op 16 juni 2023 krijgt het stel een vreemd telefoontje. Ed en zijn partner betalen 1.600 euro bovenop de eerder afgesproken prijs. Op die manier kunnen zzp’ers worden ingehuurd om de kunststofdeuren alsnog te plaatsen. Het idee is dat als iedereen een ‘beetje’ extra betaalt, alle openstaande werkzaamheden alsnog kunnen worden uitgevoerd. Ed gaat hier niet in mee: ‘’Wie biedt mij de zekerheid dat ze dan alsnog worden geplaatst?’’ Bovendien ligt het geld ook niet zomaar op de plank. ‘’Het geld was afkomstig uit een erfenis en dat maakt het eigenlijk extra zuur.’’
Meerdere gedupeerden
Ed en zijn vrouw zijn niet de enigen die wel hebben betaald, maar niets hebben gekregen. Er is een facebookgroep opgericht door de gedupeerden. In deze groep zit zelfs een stel dat meer dan 40.000 kwijt is.