background branding

Gemeente mag niet korten op hulp huishouden

huis185_780.jpg

Gemeenten mogen inwoners niet zomaar korten op huishoudelijke hulp zonder duidelijke onderbouwing.

Ook moeten gemeenten passende hulp bieden als dat nodig is, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CrvB), de hoogste bestuursrechter, woensdag geoordeeld.

Nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning

Volgens de bestuursrechter is huishoudelijke hulp wel degelijk onderdeel van de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning, waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn. Dat betekent dat ze verplicht zijn om bij te springen als mensen zelf hun huis niet kunnen schoonmaken.

Eerder beweerden sommige gemeenten dat dit niet zo was. Een aantal rechtbanken in Nederland deed hierover tegenstrijdige uitspraken.

'Een schande'

'Gemeenten kunnen niet langer wegduiken. Wel vinden wij het een schande voor de getroffen senioren dat er een rechter aan te pas heeft moeten komen. Dit had de politiek moeten voorkomen', zegt Liane den Haan, directeur bij ouderenorganisatie ANBO.

Beleid aanpassen

Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een beperking en chronisch zieken, vindt dat gemeenten die de afgelopen tijd in de fout zijn gegaan, nu 'als de bliksem' hun beleid moeten aanpassen. 'Ze moeten hulp gaan bieden als het nodig is. En mensen die onterecht geen of te weinig huishoudelijke hulp hebben gekregen, moeten die alsnog krijgen. We gaan de staatssecretaris vragen om erop toe te zien dat gemeenten dit met spoed gaan doen', zegt Illya Soffer, directeur van de organisatie.

Reactie staatssecretaris van Volksgezondheid

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn zegt in een reactie dat hij erop gaat toezien dat gemeenten zich houden aan de regels voor huishoudelijke hulp. 'Klip en klaar betekent deze uitspraak dat gemeenten mensen op maat huishoudelijke hulp moeten bieden, als iemand dat nodig heeft. De Centrale Raad heeft de wet geïnterpreteerd zoals ik die bedoeld heb. Dat vraagt om een persoonlijk gesprek met de burger en een luisterend oor van de gemeente. Voor desbetreffende wethouders zit er maar een ding op: houd je aan de wet. Ik zal hen daar op wijzen', aldus Van Rijn.

Bron: ANP

Meer over