Gemeente moet extraatje uitkeren aan minima

Alle minima moeten het eenmalig extraatje van maximaal 100 euro dat het kabinet hen voor dit jaar heeft toegezegd ook echt krijgen. De gemeenten mogen toekenning ervan niet weigeren. De Tweede Kamer zal volgende week voor een D66-voorstel van deze strekking stemmen.

Dat bleek donderdag bij een debat met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Klijnsma heeft het D66-amendement ontraden, maar maakt er geen halszaak van als het toch wordt aangenomen.Extraatje als koopkrachtreparatie

Het kabinet wil iedereen met een inkomen tot 110 procent van het minimumloon in 2014 een extraatje geven als koopkrachtreparatie. Bijstandsgerechtigden krijgen het geld automatisch, werkende minima en AOW'ers moeten het bij de gemeente aanvragen. Die zouden het geld kunnen weigeren als bijvoorbeeld iemand met een hoog vermogen, maar een laag inkomen, zich ook voor de koopkrachtbonus meldt.

'Geen problemen'


'Geen problemen'

Klijnsma is niet bang dat dat tot problemen leidt, zei ze in de Kamer. Ze heeft goede afspraken gemaakt met de gemeenten en vertrouwt erop dat die worden nagekomen. Maar een ruime Kamermeerderheid wil zekerheid dat niemand straks buiten de boot valt, en steunt daarom het D66-amendement.

De PvdA-staatssecretaris heeft daar niet zo'n moeite mee, zei ze na het debat. 'Ik wilde mijn afspraken met de gemeenten gestand doen. Een vrouw een vrouw, een woord een woord. Maar ik kan ook leven met het amendement.'

Overigens is de Kamer ook kritisch over enkele praktische onderdelen van het het wetsvoorstel. Zo vindt ze uitvoeringskosten erg hoog: 10 van 70 miljoen gaat daaraan op.

Bron: ANP