Gemeentelijke belastingen stijgen: dit betekent het voor jou

Afvalstoffenheffing

Als huiseigenaar betaal je in 2024 gemiddeld 5,8 procent meer aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat komt neer op een stijging van 51 euro, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Wij zetten voor je op een rij welke belastingen stijgen. 

Afvalstoffenheffing

Als huishouden betaal je afvalstoffenheffing, zodat de gemeente jouw huisvuil kan ophalen, afvoeren en verwerken. Hoe hoog dit bedrag is, wordt vastgesteld op basis van de kosten die jouw gemeente hiervoor maakt. 

In 2024 betaal je hier gemiddeld 344 euro voor. Dat is 6,0 procent meer dan in 2023. Woon je in Rijswijk? Dan betaal je met 533 euro de meeste afvalstoffenheffing. In Nederweert is het bedrag het laagst. Daar kost het ophalen van je afval 151 euro. 

Rioolheffing

Rioolheffing betaal je voor het afvoeren van afvalwater naar het riool. De hoogte van het bedrag wordt bepaald op basis van de kosten die jouw gemeente maakt voor de rioleringstaken. Gemiddeld stijgt de rioolheffing met 4,5 procent, maar het bedrag verschilt per gemeente.

Het hoogste bedrag heffen ze in Gouda: daar vragen ze 530,09 euro per jaar. Dit verschilt flink van de laagste heffing in Koggenland. Daar betaal je 102,35 euro per jaar aan rioolheffing. 

Onroerendezaakbelasting

Als huiseigenaar betaal je jaarlijks ook een onroerendezaakbelasting (OZB). De opbrengst hiervan wordt vaak gebruikt voor algemene uitgaven zoals onderhoud aan wegen, openbare verlichting, onderwijs en cultuur. 

Gemeenten mogen zelf bepalen hoe hoog ze de onroerendezaakbelasting maken. Deze belasting is in 2024 gemiddeld 368,41 euro. Dat is 5,5 procent hoger dan vorig jaar. In Rozendaal is deze belasting met 679 euro per jaar het hoogst. Gemeente Texel vraagt met 125,90 euro het laagste bedrag. 

Toch zijn er ook gemeenten waar deze belasting omlaag gaat. In Zoetermeer betaal je bijvoorbeeld 432,68 euro. Dat is 26,42 euro minder dan in 2023.