background branding

'Gemeenten in actie tegen overgewicht jeugd'

Gemeenten moeten veel meer doen om hun jongeren gezond te houden. Voorzitter Paul Rosenmöller van het Convenant Overgewicht heeft hiertoe zaterdag opgeroepen. Hij hoopt dat de politieke partijen het onderwerp bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op de politieke agenda zetten.

Het Convenant is een overleggroep van tientallen organisaties die zich de afgelopen vijf jaar hebben ingezet om met name overgewicht bij jongeren te bestrijden. De groep presenteert maandag in het stadion van voetbalclub ADO Den Haag haar aanbevelingen voor de toekomst.

Volgens Rosenmöller lijkt het overgewicht zich bij volwassenen te stabiliseren: ongeveer 52 procent van de mannen is te dik en 41 procent van de vrouwen. Bij de jeugd neemt overgewicht volgens hem echter nog steeds toe. Mensen hebben veel meer kans op ziekten als ze te dik zijn. Bij jongeren is het extra erg omdat de kans bestaat dat ze onnodig vroeg sterven.

Gemeenten moeten samen met bijvoorbeeld ouders, consultatiebureaus, scholen en (sport)verenigingen voorkomen dat kinderen een ongezonde leefstijl ontwikkelen. Zo moet er volgens de overleggroep thuis, maar ook in bijvoorbeeld schoolkantines gezond eten worden gepresenteerd, zouden scholen elke dag sport op het lesrooster moeten hebben staan en moeten gemeenten meer sport- en speelveldjes aanleggen.

Bron: ANP