background branding

Gemeenten soepeler met schenkingen voor bijstandsgerechtigden

22-01-13-bijstand-uitkering-gemeenten-regels-soepeler.jpg

Mensen met een bijstandsuitkering mogen in steeds meer gemeenten een beperkt bedrag aan schenkingen ontvangen zonder dat hun uitkering meteen omlaag gaat. Dat blijkt uit een inventarisatie van Platform Investico voor Trouw, EenVandaag en De Groene Amsterdammer. Zeker 84 gemeenten, variërend van Den Haag tot Kerkrade en van Schiermonnikoog tot Twenterand, pasten daarvoor in 2021 actief hun eigen regels aan.

De meeste gemeenten hebben een bedrag tot 1200 euro per jaar vrijgesteld. Het wordt voor bijstandsgerechtigden zo makkelijker om steun van familie of vrienden te krijgen in de vorm van pakweg een tweedehands laptop, een koelkast of een financiële bijdrage voor het halen van een rijbewijs.

Versoepeling past in nieuw denken over bijstand en fraude

De golf aan versoepelingen illustreert een bredere verandering in het denken over bijstand. Jarenlang lag de nadruk vooral op het tegengaan van misbruik. Onder meer door de toeslagenaffaire kwam meer aandacht voor de keerzijden van streng beleid waarbij elk bedrag moet worden verantwoord. Ook incidenten in de media leidden tot heftige reacties, zoals een vrouw in de bijstand die 7000 euro moest terugbetalen omdat ze wekelijks een tas boodschappen van haar moeder kreeg. 

Gemeenten willen wetgeving over bijstand veranderen

Gemeenten vinden echter dat er nog meer moet gebeuren, schrijft Trouw, en pleiten via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor verandering van de wetgeving over bijstand. Daarnaast zegt een meerderheid van sociaal advocaten en raadslieden dat ze nog weinig merken van de coulantere houding van gemeentes, blijkt uit een Investico-enquête.

Bron: ANP, Trouw, Investico