Genomineerden Gouden Windei 2013 bekend

Op 3 oktober reikt foodwatch het Gouden Windei uit. Dit is de prijs voor het meest misleidende product. Foodwatch is de voedselwaakhond van Nederland en deelt de prijs voor de vierde keer uit.

De vijf genomineerden van dit jaar zijn Natrena Stevia Kristalpoeder, Hema Slagroomtaart, Red Bull Energy Shot, Ola Festini Peer en Albert Heijn's puur & eerlijk zalm in bladerdeeg. Zo bevat Ola Festini Peer slechts een vijftiende stukje peer, terwijl Unilever in de reclames zegt: 'zoveel fruit zuig je er niet zomaar uit'. De HEMA Slagroomtaart zit vol E-nummers, terwijl het bedrijf zegt dat de taart 'ambachtelijk' is gemaakt met de 'allerbeste ingrediënten'.

'Weten wat je eet is belangrijk als je verantwoorde keuzes wilt maken, maar dit wordt ons bijna onmogelijk gemaakt. Fabrikanten doen erg hun best de consumenten voor de gek te houden', aldus campagneleider Meike Rijksen van foodwatch. 'Het is dan ook hoog tijd dat dit wordt aangepakt. Dat vinden duizenden consumenten met ons.'

De Gouden Windei verkiezing draagt bij aan het maatschappelijk debat over eerlijke informatie rondom voeding. Tot en met woensdag 2 oktober kan gestemd worden. Dit kan via www.foodwatch.nl/gouden_windei.

Op donderdag 3 oktober reikt foodwatch de prijs uit bij het hoofdkantoor van de 'winnaar'. De vorige twee jaren werd Unilever uitgeroepen tot grootste misleider. In 2012 voor het product Becel Pro.activ en in 2011 voor Blue Band Goede Start Witbrood. Danone kreeg de 'eer' in 2010 voor zijn product Actimel. 

Bron: foodwatch