Gerookte zalm Jumbo al langer bedorven

csm_zalm780_2bbdef6d13.jpg

De gerookte zalm van Jumbo is volgens de Consumentenbond al langer niet in orde.

Begin februari haalde Jumbo gerookte zalm van leverancier Van Wijnen uit de schappen vanwege besmetting met listeria-bacteriën. Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat Jumbo in januari 2016 ook al bedorven gerookte zalm verkocht.

De Consumentenbond onderzocht 20 merken gerookte zalm. Drie soorten zalm van Jumbo kwamen het slechtst uit de test: het budgetmerk gerookte zalm, de Jumbo houtgerookte Noorse zalm en de Jumbo houtgerookte Sockeye wilde zalm; allen afkomstig van leverancier Van Wijnen. Zeventachtig procent van de geteste zalm bevatte op de uiterste houdbaarheidsdatum zoveel bacteriën dat ze bedorven waren.

Listeria

In twee verpakkingen van het budgetmerk werd op de uiterste houdbaarheidsdatum listeria aangetroffen. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Volgens het Voedingscentrum is de kans op besmetting met listeria klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Kwetsbare groepen zoals zwangeren, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem, kunnen gerookte zalm beter vermijden.

In totaal onderzocht de Consumentenbond tien verpakkingen van ieder merk. De helft daarvan werd op de uiterste houdbaarheidsdatum getest.

Het complete onderzoek van de Consumentenbond vind je hier.

Bron: Consumentenbond /  Voedingscentrum