background branding

Zalm moet korter houdbaar zijn

zalm780.jpg

Zalmproducten van visrokerij H. van Wijnen zijn voorlopig minder lang houdbaar. De uiterste datum moet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar voren worden geschoven.

Dat gebeurt na een aantal besmettingen met 'darmbacterie' listeria. Een kortere houdbaarheid kan voorkomen dat er zo veel listeria op zalm komt, dat het gevaarlijk wordt.

Gerookte zalm teruggeroepen

De voedselwaakhond heeft dat zaterdagavond bevestigd na een bericht van Omroep Gelderland. Van Wijnen levert onder meer aan de Jumbo, dat vrijdag alle gerookte zalm terugriep. Van Wijnen haalde dezelfde dag gerookte toastzalm uit de schappen, zonder te zeggen bij welke winkels. Listeria werd ook gevonden op gerookte regenboogforel van de Aldi. Dat product is door Van Wijnen uit Turkije gehaald en hier geleverd.

Listeria is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Gezonde mensen hebben meestal weinig last van een besmetting. Het is vooral gevaarlijk voor zwangeren, baby's, alcoholisten en ouderen met een verminderde afweer. In Nederland worden jaarlijks 45 tot 60 personen ziek van deze bacterie, van wie zo'n vijftien tot twintig mensen overlijden. Dat zijn met name ouderen van boven de zeventig jaar. De belangrijkste symptomen zijn overgeven, buikkrampen, diarree, hoofdpijn en koorts.

Bron: ANP