Geroosterde groenten uit de oven: hoe gezond is dat eigenlijk?

geroosterde groenten site.jpg

Traybakes, ofwel een bakplaat vol groenten uit de oven, zijn maar wat populair deze dagen. Het is makkelijk, snel, en je hebt zonder veel moeite een vrij spectaculair en kleurrijk avondmaal op tafel staan. Maar zijn die licht aangebrande broccolistukjes nog wel even gezond als wanneer je deze licht gestoomd op tafel zet?

Goed nieuws voor fans van gegrilde groenten: het Voedingscentrum laat weten dat bij bereiding van het roosteren van groenten het behoud van vitamines en mineralen iets beter lijkt te zijn dan bij het stomen van groenten. 

Bij roosteren geen verlies van mineralen

‘Waar het behoud van wateroplosbare vitamines bij een gemiddelde groenteschotel varieert van 70-95% (afhankelijk van het vitamine) bij roosteren, is dat 60-90% bij stomen. Bij roosteren van groente treedt geen verlies van mineralen op. Bij stomen varieert dat van 0-20% (afhankelijk van het mineraal)’, aldus het Voedingscentrum. 

Als je groente lang roostert zal dat met name effect hebben op het behoud van vitamines. Over het algemeen geldt namelijk wel dat hoe langer vitamines verhit worden, hoe meer ze verloren zullen gaan. Al zullen vitamines ook nooit helemaal verdwijnen. Rooster je groenten dus niet te lang, om zoveel mogelijk vitamines te behouden. 

Pas op voor het aanbranden van je groenten

En dit is niet alleen voor het behoud van vitamines van belang, maar ook voor het voorkomen van aanbranding. Het roosteren van groenten tot zij een zwart randje bevatten kan namelijk ongezond en zelfs gevaarlijk zijn. Feit is namelijk dat er kankerverwekkende stoffen (PAK’s) ontstaan als het eten aanbrandt. 

Het Voedingscentrum licht toe: ‘Een groot deel van de PAK’s die we binnenkrijgen, kan het lichaam omzetten in onschadelijke stoffen, maar een deel kan opgenomen worden in het bloed waarna het in het lichaam kan ophopen. Het is dus beter om ervoor te zorgen dat er geen zwarte randjes of zwarte korstjes ontstaan bij de bereiding van eten. Ontstaan er toch zwarte randjes of korstjes, snijd die dan weg.’

Er zijn altijd meerdere factoren in het spel

Laten we voorop stellen: de manier waarop je eten bereidt is één ding, maar er zullen altijd meerdere factoren in het spel zijn. Bak je al je groenten aan in de oven, dan zal dat inderdaad niet gezond zijn, maar staat je broccoli een half uur te stomen in een pannetje, dan blijven ook daar weinig vitamines van over. 

Houd dus te allen tijde goed in de gaten hoe een bepaalde groente het beste bereid kan worden, aangezien dit enorm kan verschillen. Daarnaast is afwisseling in ieder dieet van belang, dus grill, kook, bak en braad erop los en eet gevarieerd en je zult genoeg vitaminen binnenkrijgen.