background branding

Gevaarlijke chemische stoffen vanaf nu verboden in tatoeage-inkt

05012022Tattoo.jpg

Vierduizend gevaarlijke chemische stoffen mogen niet meer voorkomen in tatoeage-inkt. Deze stoffen kunnen allergische reacties of huidproblemen veroorzaken en kankerverwekkend zijn als ze door het lichaam gaan zwerven. Daarom geldt in alle Europese lidstaten nu een verbod op het gebruik van inkt met deze stoffen. Er zijn nieuwe inkten in de maak, maar de tattookunstenaars zijn niet gelukkig met de nieuwe regels, aldus de Nederlandse brancheorganisatie voor Tattoo Kunst NBTK op haar website.

De nieuwe regels, die ook permanente make-up betreffen, gelden met onmiddellijke ingang. De Europese Unie is namelijk al sinds 2019 met de verandering bezig. Er is overlegd met de sector, aldus een woordvoerder van de EU. En er is over gepubliceerd in de Staatscourant. 'Dit is nu niet direct onze informatiebron', aldus de NBTK. Nadat alle tatoeëerders met vergunning in september vorig jaar een brief hadden gekregen over de nieuwe regels, ontstond ophef. Online is in heel Europa een petitie verspreid, die meer dan 100.000 keer is getekend. Maar dat heeft niet meer geholpen.

Ook nieuwe regels voor conserveringsmiddelen

Ook voor conserveringsmiddelen die de inkt kleur geven en zorgen voor houdbaarheid, gelden nieuwe regels. Tattooshops moeten daarnaast voldoen aan een nieuwe veiligheidscode. Zo moeten zij extra informatie verschaffen aan hun klanten over de inkt die zij gebruiken. Volgens de EU worden burgers in alle lidstaten nu gelijkelijk beschermd, ongeacht het land waar ze zich laten tatoeëren en ongeacht of de inkt nu wel of niet in Europa is vervaardigd. De EU is er volgens de woordvoerder niet op uit om tattoos te verbieden.

'Stoffen gaan pas zweven als de tatoeage niet goed is aangebracht'

Volgens de NBTK kunnen de gevaarlijke stoffen pas door het lichaam gaan zweven als de tatoeage niet goed is aangebracht. Bij tatoeëerders met een vergunning gebeurt dat niet, aldus de brancheorganisatie. Een goede tatoeage wordt ingekapseld tussen twee huidlagen. De inkt zit dan vast op de plek van de afbeelding.

Tattooshops gesloten wegens coronamaatregelen

Op dit moment zijn tattooshops wegens de coronamaatregelen gesloten. Sommige klanten lopen rond met een tatoeage die niet af is, aldus de tattookunstenaars. Zij vrezen dat er straks groot kleurverschil gaat ontstaan tussen oude en nieuwe inkt. Een aantal tatoeëerders is ook bang dat er geen goede nieuwe inkten komen en dat daardoor de branche instort. In heel Europa heeft 12 procent van de bevolking een tatoeage. In de leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar draagt bijna een kwart een tattoo.

Uitzending Radar

Radar besteedde eerder al aandacht aan de gevaarlijke stoffen die in tatoeage-inkt zitten. In de uitzending bleek zelfs dat bepaalde stoffen kankerverwekkend kunnen zijn. 'Producenten moeten bewijzen dat de inkt veilig is, waarbij de veiligheid in drie categorieën onderverdeeld kan worden: bewezen veilig, niet bewezen veilig en bewezen onveilig. De stoffen die er nu in zitten zijn niet bewezen veilig, maar ook niet bewezen onveilig', vertelt Gerrit Grootenhaar, voorzitter van de Nederlandse Branche organisatie Tattoo Kunst en zelf eigenaar van tattooshop Sailors & Crooks. Bekijk het hele fragment hieronder. 

Kankerverwekkende stof in tatoeage-inkt | Radar Checkt!

Bron: ANP