Tattoo laten verwijderen? Dit moet je vooraf weten

201023 tattoo laser .jpg

Veel mensen verwachten niet dat veel sessies nodig zijn voor het verwijderen van een tattoo. De hoge kosten die ermee gepaard gaan, komen vaak ook als een verrassing. Hoe wordt een tattoo het beste verwijderd en wat moet je vooraf weten? Radar legt het uit. 

Je hebt verschillende redenen om een tatoeage of permanente make-up te laten verwijderen, zoals spijt, een slechte zetting of fysieke klachten. In het laatste geval kun je terecht in de Tattoo poli van het Alrijne ziekenhuis in Leiden dat in 2017 door dermatoloog Sebastiaan van der Bent werd opgericht. "We zien ook veel mensen met complicaties nadat hun tattoo werd verwijderd.", aldus Van der Bent. 

Kies voor erkende zorgverlener

Hoor je bij de andere groep, dan kun je tussen heel wat behandelcentra kiezen. Belangrijk: ga na of de huidtherapeut erkend is in het BIG-register van bevoegde gezondheidswerkers. "Inktpigment van de onderliggende lederhuid verwijderen is best ingewikkeld en kan voor serieuze complicaties zorgen", stipt Van der Bent aan. "Hoe ingewikkelder de behandeling, hoe meer kans op littekens. Kies voor een ervaren kliniek met deskundige mensen die hiervoor zijn opgeleid."

Update

Dit interview komt uit 2020. Wij brengen het opnieuw onder de aandacht omdat het aantal Nederlanders dat na het verwijderen van een tatoeage ernstige brandwonden en littekens oploopt, in de afgelopen twee jaar is verdubbeld. De oorzaak hiervan is een gebrek aan kennis en ervaring bij schoonheidssalons, tattooshops, ontharingsstudio's, maar ook bij huidtherapeuten. Dat meldt de Stichting Spijt van Tattoo

Juiste pigmentlaser voorkomt littekens

Een deskundige kiest ook de beste techniek voor jouw tattoo. 'Een pigmentlaser (Q-switched) wordt beschouwd als de meest geschikte manier om een tatoeage te verwijderen met de minste kans op restafwijkingen zoals littekens', weet de dermatoloog. "Er zijn verschillende soorten pigmentlasers. Als je de juiste selecteert en die goed instelt – voor elke inktkleur bijvoorbeeld heb je een andere laser nodig – dan kun je over het algemeen van een veilig en goed resultaat uitgaan."

"Let op voor de vele alternatieven, zoals chirurgisch wegsnijden, huidschaven (dermabrasie), of een behandeling met zoutpasta (salabrasie), stroom (elektrocoagulatie), chemische (etsende) crèmes of een ablatieve laser", waarschuwt Van der Bent. "Die laatste is wél goed als de inkt een allergische reactie uitlokt. Maar deze alternatieven geven over het algemeen meer kans op soms forse littekens, wonden of blijvende pigmentveranderingen."

Hoelang duurt het verwijderen?

"Het belangrijkste is om jezelf vooraf goed te laten informeren over de kosten, procedure, verwachtingen en mogelijke complicaties", benadrukt de dermatoloog. "Het gemiddelde aantal behandelingen ligt tussen zeven en twaalf lasersessies, telkens met meerdere weken tussenpauze. Het kan zeker een jaar duren: veel mensen onderschatten de duur en intensiteit van het verwijderen van een tattoo."

Makkelijkst weg te halen? Een oude, zwarte, oppervlakkige tatoeage op een bleke huid
Dermatoloog Sebastiaan van der Bent

"Het succes en het aantal behandelingen varieert enorm en is afhankelijk van vele factoren, waaronder de inktkleur, soort en locatie van de tattoo, het huidtype en de leeftijd van de cliënt. De gunstigste omstandigheden voor het laseren van een tatoeage zijn: een oude, zwarte, oppervlakkige tatoeage op een bleke huid."

Hoe duur is een laserbehandeling?

Om je huidversiering te laten weglaseren, moet je vaak diep in je buidel tasten. "Reken erop dat het je vaak meerdere honderden euro's kost", stelt Van der Bent. "Preciezer zijn is moeilijk. De prijs verschilt namelijk per behandelcentrum, grootte, de kleur van de tattoo enzovoort. Er kunnen ook per lasersessie of per gehele tattoo prijsafspraken worden gemaakt."

Hoe werkt het?

Hoe verloopt de behandeling met een Q-switched laser? "Een laserstraal, dat uit licht van een specifieke golflengte bestaat, wordt de huid ingeschoten. Specifiek het inktpigment wordt in korte tijd (i.e. de pulsduur) sterk verhit, waarna het uiteenspat in kleinere delen. De pigmentdeeltjes worden hierna door het lichaam opgeruimd, waardoor de tatoeage verder zal vervagen.'"

Voor hardnekkig inkt: de picolaser

"Sinds enkele jaren is er ook de picosecondenlaser die tattoopigmenten nog sterker vergruist, dankzij een kortere pulsduur. Die is beter voor specifieke tatoeagekleuren – vooral blauw en groen zijn hardnekkig – of pigment dat ondanks vele lasersessies volhardt. Maar voor het verwijderen van een zwarte tatoeage zijn de verschillen tussen de conventionele en nieuwe lasers op de markt klein."

Gerichte laserstraal voorkomt schade aan huid rondom

Is een laserbehandeling slecht voor je huid? "De laserstraal werkt selectief, wat betekent dat weinig schade wordt berokkend aan het weefsel rondom het tattoopigment. We spreken over een veilige methode met kleine kans op littekenvorming", duidt Van der Bent. 

Mogelijke klachten

"Maar opnieuw, zorg dat je op de hoogte bent van over mogelijke huidreacties na een laserbehandeling", benadrukt de dermatoloog, "zoals roodheid, korstvorming, jeuk, zwelling, blaarvorming, pigmentveranderingen en zelden littekens. Soms betekent dit dat er te hoge instellingen zijn gebruikt (of zelfs de verkeerde laser), maar dat hoeft zeker niet zo te zijn."

Nieuwe tattoo? Meer risico

Tot slot geeft Van der Bent aan dat wie zijn inkt nog niet lang heeft, beter twee keer nadenkt over een verwijdering. 'Bij een recente tattoo zit natuurlijk nog veel tatoeage-inkt in de huid. Bij veel pigment is de kans groter dat de behandeling langer duurt en er mogelijk veel energie vrijkomt, wat kan leiden tot meer huidreactie na een behandeling.'  

Meer over complicaties bij tatoeages en laserverwijdering vind je op de website van de Tattoo poli