Gevaarlijke pre-workouttrend 'droogscheppen': risico op hartklachten bij jongeren

pre-workoutpowder 101021.jpg

Artsen wereldwijd worden gewaarschuwd voor een gevaarlijke pre-workouttrend onder sommige sportschoolgangers, namelijk 'dry scooping' of droogscheppen. Hierbij worden poedersupplementen gewoon gegeten in plaats van ze met water te verdunnen om er een drankje van te maken, zoals de fabrikanten aanbevelen. 

Op het internet is een golf aan video's over de rage te vinden. Amerikaanse onderzoekers vrezen dat tieners wereldwijd zullen worden beïnvloed door de video's en het droogscheppen zullen uitproberen. Op het sociale netwerkkanaal TikTok werden alvast miljoenen likes voor de internetvideo's geteld. De trend is uit de Verenigde Staten overgewaaid naar het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland. Dat schrijft de Britse publieke omroep BBC.

Gezondheidswaarschuwing: grote dosis cafeïne

Waarom is droogscheppen zo gevaarlijk? Pre-workoutpoeders bevatten naast ingrediënten zoals aminozuren en vitaminen meestal ook een grote hoeveelheid cafeïne (het equivalent van één tot meer dan drie koppen filterkoffie). Het nemen van te veel energiestimulerende middelen komt met bekende risico's, zeker voor jonge mensen. Een grote dosis cafeïne kan bijvoorbeeld hartgerelateerde bijwerkingen hebben, zoals hartkloppingen en extra of gemiste slagen. Een schep poeder kan evenveel cafeïne bevatten als vijf koppen koffie, menen de onderzoekers van het Cohen Children's Medical Center in New York.

Waarom cafeïne? Volgens voedingswetenschapper Bridget Benelam van de Britse Nutrition Foundation zijn er enkele studies die aantonen dat cafeïne in sommige gevallen de sportprestaties kan verbeteren. Afdoend wetenschappelijk bewijs ontbreekt vooralsnog, plus: die studies werden meestal bij atleten uitgevoerd, dus het is volgens Benelam niet duidelijk hoe relevant ze voor de bredere bevolking zijn.

Hartaanval door droogscheppen

Droogscheppen kan een schok veroorzaken, een 'verhoging van de bloeddruk en de hartslag, wat tot verstoringen van het hartritme kan leiden', aldus de Amerikaanse onderzoekers. Een 20-jarige social media influencer uit de VS, Briatney Portillo, postte online dat droogscheppen bij haar tot een hartaanval heeft geleid. Ook kan het per ongeluk inademen van het poeder leiden tot verstikking of een infectie of longontsteking.

In Nederland en andere landen zijn pre-workoutpoeders gereguleerd als voedingsmiddelen en niet als geneesmiddelen, maar ze moeten wel veilig voor consumptie worden geacht om in winkels te mogen worden verkocht aan personen van 18 jaar en ouder. Sommige poeders die online worden verkocht, zijn mogelijk niet afkomstig van gerenommeerde leveranciers of bevatten niet de ingrediënten die op de verpakking worden vermeld. 

Pre-workoutmethoden winnen aan populariteit

De Amerikaanse onderzoekers analyseerden honderd TikTok-video's onder de hashtag 'preworkout'. In slechts acht daarvan was te zien hoe het poeder op de juiste manier werd gebruikt. In meer dan 30 video's werd het poeder 'droog' geconsumeerd. waarbij de sportschoolgangers een schep onverdund poeder in hun mond stopten, gevolgd door een paar slokjes water of vloeistof. Deze hebben meer dan acht miljoen likes gekregen.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers moeten artsen wereldwijd zich bewust zijn van de alomtegenwoordigheid van gevaarlijke 'pre-workout' consumptiemethoden, en het potentieel voor onbedoelde overconsumptie, inhalatie en letsel. 'Het risico op overconsumptie van cafeïne bestaat, vooral als je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van het poeder

Bron: BBC