'Gevolgen mazelen groter dan gedacht'

mazelenvirus-1-11-2019.jpg

Het mazelenvirus tast 'geheugencellen' van het immuunsysteem aan. Daardoor zijn patiënten soms zelfs meerdere jaren na infectie nog altijd veel bevattelijker voor andere ziektes. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek waarover RTL Nieuws bericht.

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en Wellcome Sanger Instute in Cambridge kwamen tot die conclusie. Zij gebruikten bloedmonsters van 77 kinderen die niet waren gevaccineerd en het virus kregen.

Grote invloed

Uit de resultaten, die vrijdag gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift Science, blijkt dat het mazelenvirus 11 tot 73 procent van alle antistoffen wegvaagt. Het mazelenvirus heeft daarmee dus grote invloed op het immuunsysteem. De onderzoekers ontdekten dat vooral 'geheugencellen' worden gewist. Die cellen maakt het lichaam aan na een infectie en gebruikt die later opnieuw, om een nieuwe infectie te lijf te gaan. Doordat het mazelenvirus veel van die geheugencellen 'wist', kan het lichaam ziektes minder goed bestrijden.

Wat houdt het mazelenvirus in, wie loopt er risico en wat moet je doen als je de mazelen hebt? Zorg.nu zet het voor je op een rij.

Zorg.nu: Wat is het mazelenvirus?

Bron: ANP