Gezondheidsklachten door borstimplantaten: duizend meldingen in afgelopen vijf jaar

implantaat175290611_l.jpg

Ongeveer duizend mensen hebben in de afgelopen vijf jaar gemeld dat ze gezondheidsklachten hebben gekregen na het plaatsen van borstimplantaten. De meeste melders zeggen dat de klachten een groot effect hebben op hun dagelijks leven.

Het kan lang duren voor de klachten de kop opsteken, benadrukt het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ongeveer twee op elke vijf klachten waren meer dan vijf jaar na plaatsing van de implantaten ontstaan.

Verdubbeling

Het MEBI ging in juli 2017 van start. Tot en met december 2019 had het meldpunt 476 meldingen gekregen. In de drie jaar daarna is het aantal verdubbeld tot 977. Van die meldingen kwamen 965 van patiënten en de resterende 12 van zorgverleners. De patiënten waren gemiddeld 46 jaar oud.

De tussenstand is gebaseerd op klachten ‘waarvan de melder vermoedt dat ze veroorzaakt worden door borstimplantaten’. Het RIVM laat zich verder niet uit over een verband tussen de implantaten en de klachten.

Problemen langer bekend

Op 12 december 2022 maakte Radar een uitzending over silicone borstimplantaten. Waaronder het populaire implantaat van Allergan dat in 2018 van de markt werd gehaald, omdat het een verhoogde kans geeft op lymfeklierkanker. Vrouwen die deze implantaten hebben, krijgen verwijdering pas vergoed als ze klachten ontwikkelen.

Tot op heden is dit nog niet veranderd. Volgens de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is er een verband tussen implantaten en een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. ‘In 2018 kwam uit een Nederlands onderzoek door onder andere plastisch chirurgen aan het licht dat vrouwen met borstimplantaten een verhoogd risico hebben op BIA-ALCL, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker’, vermeldt de website van NVPC.

Vrouwen met borstimplantaten en klachten kunnen sindsdien laagdrempelig onderzoek laten doen naar deze zeldzame vorm. 'Daardoor zouden ook andere vormen van kanker, moeten worden gevonden.’ 

Klachten

De meeste vrouwen geven aan dat ze last hebben van vermoeidheid, pijn aan gewrichten, concentratieproblemen en spierpijn. Ook werkt het geheugen soms minder goed, waardoor ze moeite hebben om op woorden te komen. 

Een andere veel gemelde klacht is kapselvorming, waarbij het lichaam een soort vlies om het implantaat heen bouwt. Dat is een normale fysieke reactie, die bijvoorbeeld ook ontstaat bij een splinter, maar na verloop van tijd voelt het steeds onprettiger.

Ongeveer een op de zes vrouwen heeft de implantaten laten plaatsen vanwege borstkanker of uit voorzorg vanwege het risico op borstkanker. De meeste vrouwen kozen voor een borstvergroting vanwege het uiterlijk.

Bron: ANP, NVPC