Gezondheidsraad in België pleit voor verbod zonnebanken

zonnebank062617.jpg

Een belangrijke instantie in België pleit voor een verbod op zonnebanken. Een totaalverbod zou in vijftig jaar bijna 6000 sterfgevallen kunnen voorkomen en meer dan 200 miljoen euro aan medische kosten besparen.

De Hoge Gezondheidsraad wijst er maandag in een advies vooral op dat blootstelling aan de ultraviolette straling huidkanker en oogziekten kan veroorzaken. De meeste gebruikers gaan om 'puur esthetische redenen' onder een zonnebank liggen, aldus de raad. Volgens wetenschappers is er geen veilig blootstellingslimiet. In 2015 vroeg Radar aan het Testpanel waarom zij de zonnebank wel of juist niet gebruiken.

'Wijdverspreide beschikbaarheid leidt tot verslaving'

Daarnaast nodigt de wijdverspreide beschikbaarheid uit tot 'herhaald en excessief gebruik', en soms zelfs verslaving. Controles hebben volgens de raad uitgewezen dat maar weinig zonnebanken in orde zijn en accurate informatie aanbieden. Van de Belgische bevolking gebruikte in 2015 14 procent een zonnebank. Dat is relatief veel vergeleken met andere Europese landen.

Minister Kris Peeters van Consumentenzaken reageerde terughouden op het advies. Hij vreest dat mensen bij een verbod vaker thuis onder een zonnebank kruipen.

Verplichte gezondheidswaarschuwing

Vanaf september moeten de zonnecentra een verplichte gezondheidswaarschuwing ophangen, waarin wordt gewaarschuwd voor het risico op huidkanker. Peeters wil dat zonnecentra de regels beter naleven. Maar de mogelijkheid een verbod in te stellen houdt hij vooralsnog achter de hand.

Bron: ANP