Giel Beelens kruidenpreparaat Shambala 'schadelijk' en uit de handel genomen

11012021 shambala.png

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vanochtend alle verpakkingen van Shambala in bewaring genomen. Radar bracht het kruidenpreparaat van radio-dj Giel Beelen in oktober al onder de aandacht. De NVWA heeft nu geconstateerd dat inname kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's, zoals hallucinaties en zelfs verlamming.

Uitzending Radar over Shambala

Radar-verslaggever Fons Hendriks sprak in oktober meerdere farmacologen die toen al stelden dat componenten van het middel vergelijkbaar zijn met een antidepressivum. In een interview met Giel Beelen, die het middel verkoopt, verklaarde hij dat Shambala  'toegang geeft tot je innerlijke kracht' en dat je 'verbinding maakt met het al'. Bovendien zou het volkomen onschuldig zijn. Je kunt de uitzending hier terugkijken:

Je 'innerlijke guru' vinden met kruidenmiddel van Giel Beelen? | Radar Checkt!

Onderzoek NVWA

Na de uitzending heeft de NVWA het middel onderzocht. Zij concluderen nu het volgende: 'Shambala en OPEN UP bevatten harmine, harmaline en tetrahydroharmine. Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstige effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden.'

Het kan zelfs bij eenmalig gebruik leiden tot: 'pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk'. De NVWA waarschuwt ook voor een vergelijkbaar middel, genaamd OPEN UP.

Advies

De NVWA waarschuwt om Shambala en OPEN UP niet te kopen en als je het al in je bezit hebt, niet te gebruiken. Mocht je het product gebruikt hebben en bijwerkingen ervaren, raadpleeg dan een arts. Lees hier het hele persbericht van de NVWA.