NVWA onderzoekt of Giel Beelens kruidenmiddel schadelijk is

21-10-13-beelen-shambala-nvwa-onderzoek.png

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het kruidenmiddel Shambala, dat wordt gepromoot door BN’er Giel Beelen. Dat bevestigt een woordvoerder. Radar besteedde op 11 oktober aandacht aan het middel in de uitzending. De NVWA zegt nu dat het een onderzoek instelt naar aanleiding van ‘een signaal’ over het middel. 

Het middel Shambala belooft 'toegang tot je innerlijke kracht' en 'verbinding met het al'. Het kruidenmengsel is gebaseerd op de planten bobinsana en caapi. Die laatste is een zogenaamde MAO-remmer, die ook wordt gebruikt in antidepressiva. Farmacoloog bij het Nederlands Kankerinstituut Thomas Dorlo noemt het verkopen van het middel om die reden ‘schandelijk’ tegenover Radar Checkt!. 

NVWA analyseert Shambala in laboratorium

Het onderzoek van de NVWA zal zich dan ook op de MAO-remmer richten. Een NVWA-woordvoerder stelt dat Shambala zal worden doorgelicht in een laboratorium. ‘De focus ligt hier bij de aanwezigheid van MAO-remmers en de hoeveelheden die in het product zouden zitten. Dit vergt grondig onderzoek.’ 

De resultaten zullen uitwijzen of het middel als schadelijk moet worden beschouwd - en of de waakhond moet optreden. Hoelang het onderzoek gaat duren, is nog niet duidelijk. 

BNNVARA reageert op de ophef

BNNVARA, de omroep waarvoor Giel Beelen werkt, vindt het ‘goed’ dat Radar het middel onderzoekt. De omroep noemt dat zij zelf ook programma’s maakt waarin soortgelijke zaken worden onderzocht. ‘Indien er dingen gebeuren die niet in de haak zijn is het goed als dit aan het licht gebracht wordt. Dit is een activiteit van Giel die volledig losstaat van BNNVARA, maar we gaan wel het gesprek aan met hem over de wenselijkheid hiervan.’

Het fragment uit de uitzending van 11 oktober

Bron: NU.nl