Gietijzeren pan ‘Le Creuset’ houdt het niet uit op hoog vuur

Menig hobbykok en trendvolger heeft thuis een gietijzeren pan van ‘Le Creuset’, in een bijzondere kleur. Een investering in een pan die lang mee zou gaan, en ook nog eens fraai op de keukenplank staat. Maar een Radar-kijker zag zijn pan al veel sneller achteruitgaan. Van zijn levenslange garantie kon hij, volgens Le Creuset, geen gebruik meer maken. Waarom niet?
Geen levensgarantie door eigen fout
‘Onze garantie dekt fabricage- en/of productiefouten en nooit gebruikssporen,’ leest een kijker van Radar in een reactie van Le Creuset. Op de foto die hij met hun klantenservice deelde was te zien dat zijn pan niet meer in goede staat was. Het emaille was beschadigd en er was een craquelé ontstaan. Als je in een pan met een gebarsten laag blijft koken, kunnen er stukjes emaille loskomen, die je uiteindelijk in je eten terugvindt.
Le Creuset verkoopt gietijzeren pannen met levensgarantie, mits je aan de voorwaarden voldoet. Volgens de klantenservice heeft de kijker dat in deze situatie niet gedaan. In de foto’s werd duidelijk dat het hier niet om normale verkleuring ging, maar dat de pan oververhit is geweest. Daardoor zet het emaille te snel uit en barst het. Een eigen fout, waardoor de garantie niet in behandeling is genomen. Bij aankoop was de kijker nog niet op de hoogte van deze voorwaarden.
Waar moet je op letten?
Op hun website deelt Le Creuset een handleiding voor gietijzeren pannen. Als jij regelmatig maaltijden klaarmaakt in een Le Creuset of vergelijkbare gietijzeren pan, doe je er dus goed aan om deze eens door te nemen. Zo weet je dat je pan op lange termijn heel en bruikbaar blijft.
Daar wordt onder andere genoemd dat de lichtgekleurde emaille binnenkant van de pan vooral geschikt is voor ‘langzame bereidingen en middelmatige oventemperatuur.’ Laat de pan eerst rustig met olie, vet of vloeistof op middelmatige en lage temperaturen opwarmen.
Gebruik het hoog vuur dus nooit om voor te verwarmen. Als de pan leeg is en door te hoge hitte te snel uitzet, barst het emaille.
Wanneer mag het vuur wel hoog?
Als je Le Creuset of een vergelijkbare gietijzeren vult met water om bijvoorbeeld pasta in te koken, kun je het vuur wel hoog zetten. De vloeistof helpt de hitte te geleiden, waardoor de pan gelijkmatig wordt opgewarmd en het emaille niet onder druk komt te staan.
Er komt dus mogelijk meer kijken bij de aanschaf van een dergelijke pan dan je verwacht. Overweeg of jij de motivatie hebt goed voor de pan te zorgen, of toch meer kookplezier haalt uit een roestvrijstalen alleskunner.