Gif in plastic speelgoed na recycling

rubikscube19042017.jpg

Plastic speelgoed kan giftige stoffen bevatten als daarin elektronisch afval is verwerkt. Te veel gif is onder meer gevonden in de Rubik's Cube, een kubus met gekleurde vakjes, en autootjes.

De schadelijke stoffen kunnen het zenuwstelsel aantasten en gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen, de hormoonhuishouding en de voortplanting.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek in 26 landen, waaronder Nederland. Het is uitgevoerd door een Tsjechische milieuorganisatie en IPEN, een netwerk van ongebonden organisaties in ruim honderd landen.

Ook gevaarlijk voor werknemers

Het gevaar zit in de kunststof omhulsels van de elektronische apparaten. De gifstoffen OctaBDE en DecaBDE kwamen voor in 90 procent van de onderzochte spullen. Bijna de helft van alle producten bevatte HBCD. Niet alleen kinderen lopen gevaar maar ook werknemers die zich bezighouden met deze recycling, vaak in ontwikkelingslanden.

De stoffen zijn in de Europese Unie verboden, maar de recycling gebeurt vaak in landen in Afrika en Azië waar de regels soepeler zijn. 'Het gif blijft hierdoor in de keten terugkomen. Controle is ook moeilijk. Het liefste zien we een etiket zoals bij cosmetica waar de ingrediënten op staan, maar dat is nu niet verplicht', zegt een woordvoerster van WECF, een netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties, en lid van IPEN.

Strengere limieten

De organisaties willen dat de omhulsels worden verwijderd voordat recycling plaats vindt en daarnaast wereldwijd strengere limieten voor gevaarlijke stoffen. Binnenkort is er een conferentie hierover.

Update 20 april: Hoe zit het met Nederlands speelgoed?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt dat de verantwoordelijkheid voor veilig speelgoed in eerste instantie bij het bedrijf zelf ligt. De NVWA neemt zelf geen contact op met de onderzoekers om na te vragen om welk speelgoed het precies gaat.

Bron: ANP