Gifbeker van wurgkredieten is nog niet leeg voor Crédit Agricole

21-11-25-credit-agricole-woekerrente-wurgkrediet-boete-afm-compensatieANP-374723521.jpg

De problemen van Crédit Agricole met wurgkredieten zijn groter dan verwacht. Het compensatieplan van de bank voor de te hoge rentes op doorlopende kredieten, kost tientallen miljoenen euro’s meer dan gedacht. En nu dreigt ook nog eens een boete van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vanwege renteverhogingen in 2017 en 2018. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2020 dat recent werd gepubliceerd, meldt Kassa.

Crédit Agricole is een van de grootste spelers op de markt voor consumentenkrediet in Nederland. De bank verloor in de afgelopen jaren verschillende zaken over te hoge rentes op doorlopende kredieten bij het Kifid. De kredietverstrekker besloot daarna dat alle getroffen klanten zich voor compensatie konden melden.

42,5 miljoen euro extra nodig voor compensatie

Vorig jaar werden de totale kosten daarvoor op 123,6 miljoen euro geschat. Dat bedrag blijkt niet genoeg, inmiddels heeft de bank daarom nog eens 41,2 miljoen euro uitgetrokken voor rentecompensatie. Ook pakken de uitvoeringskosten van het compensatieplan 1,3 miljoen euro hoger uit.

'AFM wil Crédit Agricole beboeten voor niet-transparante informatie rond rente'

Kassa concludeert uit het jaarverslag van de bank dat de AFM een boete wil opleggen. Crédit Agricole zou klanten niet transparant hebben geïnformeerd toen het rentes verhoogde in 2017 en 2018. Daarnaast zou de bank de wet op het financieel toezicht hebben overtreden. 

Bron: ANP, Kassa