background branding

GL: downloaden muziek voor eigen gebruik toestaan

Iedereen moet muziek voor persoonlijk gebruik vrij kunnen downloaden, vindt kandidaat-europarlementariër voor GroenLinks Niels van den Berge. Artiesten moeten volgens hem door de EU geholpen worden om op andere manieren dan cd-verkoop geld te verdienen.

GroenLinks denkt dat een verbod op het downloaden van muziek op geen enkele manier valt te handhaven. ,,De helft van de internetgebruikers zou dan crimineel zijn'', aldus Van den Berge. Het Europees Parlement moet de discussie aangaan en over een jaar met voorstellen komen, zo vindt hij.

Hoewel in Nederland het downloaden voor eigen gebruik nog niet verboden is,kan de internetgebruiker daarvoor in Frankrijk worden afgesloten van de provider. ,,Ik wil dat Europa de lobby van de grote mediaconcerns weerstaat en de vrijheid op het internet garandeert'', zegt Van den Berge.

Van den Berge stelt daarnaast dat de bescherming van auteursrechten doorslaat. ,,Artistieke uitingen moeten sneller in het publieke domein worden gebracht'', zegt hij.

Niels van den Berge staat nummer vier op de lijst van GroenLinks voor de Europese verkiezingen. Hij is met 24 jaar de jongste jongste kandidaat van alle politieke partijen.

Bron: ANP