background branding

EU-hof verwerpt Nederlandse downloadregels

Het moet onmiddellijk afgelopen zijn met het illegaal downloaden van materiaal als film en muziek. Dat zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van een uitspraak eerder donderdag van het Europese Hof van Justitie.

Het alleen voor jezelf illegaal downloaden van bijvoorbeeld een muzieknummer mocht in Nederland wel en werd 'goedgemaakt' met een thuiskopieheffing op dragers en apparaten, die ten goede moest komen aan de rechthebbenden van het materiaal.

Het hof boog zich over de ruzie tussen de Stichting de Thuiskopie en een aantal importeurs en fabrikanten van blanco cd's en andere opslagmiddelen. 'Het hof is van oordeel dat een regeling waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen kopieën voor privégebruik die zijn gemaakt uit geoorloofde bronnen, en kopieën gemaakt uit nagemaakte of vervalste bronnen, niet kan worden gedoogd', aldus de uitspraak.

De regeling moedigt zelfs het verspreiden van nagemaakte of illegale werken aan, zo vervolgt het hof. Daardoor daalt bovendien de verkoop van auteursrechtelijk beschermde werken.

De uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft directe werking, aldus het ministerie. Het vonnis heeft gevolgen voor de algemene maatregel van bestuur, waarin de thuiskopieheffingen zijn geregeld op informatiedragers zoals smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets en hdd-recorders. Staatssecretaris Fred Teeven zal binnen 2 weken in een brief aan de Tweede Kamer uitgebreider reageren op het arrest. De Stichting onderhandelingen thuiskopievergoeding (SONT) is door de staatssecretaris intussen gevraagd aan te geven welke thuiskopieheffingen nog passend zijn na het arrest van het Hof van Justitie.

De aanpak van het illegale downloaden wordt overigens geen strafrechtelijke aangelegenheid, maar een civielrechtelijke. De overheid gaat er dus niet zelf achteraan, maar de rechthebbenden moeten voor zichzelf opkomen via bijvoorbeeld de Stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland).

Eerder kwam een downloadverbod na veel gekrakeel niet door de Kamer en werd als alternatief voor de thuiskopieheffing gekozen. Teeven vond de heffing eigenlijk niet zo heel eerlijk, omdat ze ook betaald moest worden door mensen die hun smartphone alleen gebruiken om te bellen.

Bron: ANP