background branding

Maatregelen tegen illegaal downloaden

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) neemt maatregelen die het downloaden van illegale films en muziek moeten tegengaan. Volgens een woordvoerder van het ministerie komt Teeven later op maandag met meer details over de plannen.

De nieuwe aanpak is niet gericht op consumenten die beperkt bestanden up- en downloaden. Zij hoeven dan ook niet bang te zijn voor strafrechtelijke vervolging. Ook het afsluiten van een consument van internet, zoals in Frankrijk en Engeland gebeurt, is niet aan de orde.

Teeven wil het downloaden van werk uit 'illegale bron' onrechtmatig maken, maar niet strafbaar. De maatregel is ervoor bedoeld dat websites met illegaal aanbod straks civielrechtelijk kunnen worden aangepakt door 'rechthebbenden', ofwel partijen die aanspraak kunnen maken op het auteursrecht.

In een reactie noemde de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra de maatregelen 'proportioneel omdat de focus ligt op de tussenpersoon en de consument hierin ontzien wordt'. Volgens directievoorzitter van de organisatie, Hein van der Rhee, gaat het er niet om de consument te criminaliseren. 'Het zijn de sites die over de ruggen van componisten en tekstdichters miljoenen verdienen; die moeten worden aangepakt.'

Bron: ANP