BREIN mag gegevens uploaders verzamelen

brein_780.jpg

Stichting BREIN mag gegevens van gebruikers die via torrent-sites films en series delen gaan verwerken.

Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens maandag bepaald. Dat betekent dat BREIN, dat opkomt voor auteursrechten, met die gegevens grootschalige uploaders kan gaan aanpakken, meldt de NOS.

Vergunning

Het was al langer bekend dat BREIN een vergunning hiervoor had aangevraagd en de privacywaakhond liet eerder weten hier welwillend tegenover te staan. BREIN kan met dit akkoord in de hand de ip-adressen en gebruikersnamen van uploaders gaan verzamelen. Dat moet gebeuren in samenwerking met internetproviders. Die hebben steeds aangegeven dit niet zomaar te doen.

Waarschuwing

Stichting BREIN waarschuwt dat wie geregeld illegaal films of tv-series in huis haalt via internet, een boete riskeert van duizenden euro's. De organisatie heeft een systeem in gebruik genomen waarmee zogenoemde uploaders gemakkelijk kunnen worden achterhaald op basis van IP-adressen van computers.

Bij uploaden worden bestanden van de ene computer naar de andere verzonden of externe gegevensbronnen, bijvoorbeeld een cd-rom, overgezet naar een pc.

'Het gaat niet alleen om uploaders van films en series op torrent sites en Popcorn Time maar ook om uploaders van boeken, muziek en games', aldus directeur Tim Kuik maandag. De hoogte van de boete hangt volgens hem af van iemands persoonlijke omstandigheden. 'Vorig jaar is een tiental uploaders geïdentificeerd. De schikkingsbedragen liepen op tot 12.500 euro.'

VPN-dienst

'Illegale uploaders die zich achter VPN verschuilen, moeten bedenken dat die geen volkomen bescherming bieden tegen identificatie', zegt Kuik. Via een VPN-dienst kun je anoniem op het internet surfen. 'Je loopt een veiligheidsrisico en het is niet uitgesloten dat je alsnog geïdentificeerd wordt, wat je dan op een hogere 'boete' kan komen te staan.' Als ernstig inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht, dan is er volgens hem geen enkele belemmering meer voor het verkrijgen van een gerechtelijke bevel om persoonsgegevens van de uploader in handen te krijgen.

Bekijk ook de uitzending van Radar over Popcorn Time

Bron: ANP MediaWatch / NOS