Pas op met illegaal downloaden over de grens

buitenland-downloaden-780.jpg

Je vakantie in het buitenland kan een duur staartje krijgen als je illegaal films of muziek downloadt. Volgens de ANWB wordt het downloadverbod vooral in Duitsland streng gehandhaafd.

Marja ging in december 2014 voor een korte vakantie naar Duitsland. Met haar Netflix-account had ze alleen toegang tot het Duitse aanbod. Ze downloadde vervolgens via andere sites zeven films.

Boete

Ze laat Radar via WhatsApp weten: 'Na ongeveer 3 maanden kregen we van de appartementeigenaar te horen dat ze een boete hadden gekregen door het downloaden van ons. Ruim 800 euro! Dat hebben we betaald. Na weer een maand lag er weer een boete op de mat van een nog hoger bedrag! Óok die hebben we betaald. Gelukkig is er daarna niks meer gekomen.'

Uit een poll onder leden van het Radar Testpanel blijkt dat de kans groot is dat veel mensen de ernst er niet van inzien en geneigd zijn om gewoon te downloaden.  Twee derde van de 2754 respondenten ziet illegaal downloaden namelijk niet als 'fout'.

Achterhalen

Toch is het verstandig om ook over de grens rekening te houden met de handhaving van het downloadverbod. Volgens de ANWB is het voor advocatenkantoren in Duitsland makkelijk te achterhalen met welk ip-adres bestanden zijn gedownload.

'Gebruik je als vakantieganger wifi van het hotel, een vakantiehuis of camping dan kan de eigenaar daarvan besluiten je persoonsgegevens door te geven', aldus de ANWB in een persbericht.

Ook in andere landen

Niet alleen in Duitsland moet je voorzichtig zijn, waarschuwt de bond. 'Uit andere landen zijn nog geen vergelijkbare signalen ontvangen. Maar illegaal downloaden is daar ook verboden en de vakantieganger weet nooit wanneer er tot handhaving wordt overgegaan.'

 

Tim Kuik van Stichting Brein laat aan het AD weten dat het onder meer in Amerika oppassen geblazen is. Daar beginnen de boetes vanaf 100 duizend dollar. Volgens Kuik gaat het dan niet om de schade die de eigenaar van de film of muziek heeft geleden maar om het bestraffen van het downloaden.

Bron: ANWB / AD / Radar