Dutch FilmWorks gaat vanaf dit najaar geld eisen van illegale downloaders

illegaaldownloaden-170825.jpg

Filmdistributeur Dutch FilmWorks (DFW) gaat vanaf dit najaar Nederlanders aanpakken die illegale films downloaden via torrent-sites. Dit meldt de NOS vrijdag.

Als je een film van FilmWorks downloadt, kun je een brief van de filmmaatschappij verwachten. In deze brief staat een schikking. Als de downloader niet akkoord gaat, kan de organisatie een rechtszaak beginnen.

Bedrag nog onbekend

In Duitsland kun je een boete van boven de achthonderd euro krijgen als je betrapt wordt op illegaal downloaden. DFW-directeur Willem Pruijssers geeft aan dat het bedrag in Nederland niet zo hoog zal liggen. 'Maar er moet natuurlijk wel een afschrikwekkende werking vanuit gaan, dus het zal meer zijn dan een paar tientjes.'

Opsporen via ip-adres

Dutch FilmWorks zal bij het versturen van schikkingen geen onderscheid maken in de hoeveelheid films die iemand download. Dus ook als je eenmalig een film downloadt, loop je een risico.

Het achterhalen van individuele downloaders is mogelijk door de manier waarop BitTorrent is ingericht. Het is voor iedereen inzichtelijk vanaf welke ip-adressen wordt gedownload. Een ip-adres is het unieke nummer van je computer.

Een ip-adres moet echter nog wel omgezet worden naar adresgegevens van de downloader. Hiervoor heeft de filmmaatschappij de hulp nodig van internetproviders, maar deze zullen niet zomaar de gegevens van hun klanten delen. De tussenkomst van een rechter moet in die gevallen uitkomst bieden en volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet heeft Dutch FilmWorks daarbij een goede kans.

Overigens zit er wel een beperking in de opsporingsmethode die Dutch FilmWorks toepast. Via een VPN-verbinding kan een gebruiker zijn ip-adres verbergen. Overigens bestaat wel de kans dat Dutch FilmWorks aanklopt bij VPN-aanbieders om te achterhalen wie illegaal downloadt.Lees ook: Wat is VPN?

Bewijslast

Het is volgens Dutch FilmWorks aan jou als consument om aan te tonen dat je zelf iets niet hebt gedownload. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hiermee ingestemd. Ict-jurist Arnoud Engelfriet heeft hiervoor bezwaar ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens hem is er sprake van een omgekeerde wereld qua bewijslast.

Ook privacy-voorvechter Bits of Freedom is het niet eens met de bewijslast. Rejo Zenger schrijft op hun blog: 'Wie beschuldigt die bewijst'.

Bron: NOS / Bits of Freedom