Gebrek aan goede alternatieven belangrijkste reden om illegaal te downloaden

polluitslag-illegaal-downloaden-171004.jpg

Polluitslag.

Ondanks dat illegaal downloaden vanaf deze maand geld kan kosten, stopt het downloaden van muziek en films niet. Slechts dertig procent van de 674 pollrespondenten noemt het gratis downloaden muziek en films dan ook fout. Voor de ruime meerderheid is beperkte aanbod van legale diensten reden om iets te downloaden.

Het downloaden van films en muziek werd in het verleden in Nederland altijd gedoogd, maar is sinds 2014 illegaal. Toch heeft dit, in tegenstelling tot Duitsland, nog niet tot boetes geleid.

Dit najaar komt daar verandering in: Dutch FilmWorks gaat geld eisen van mensen die illegaal films downloaden. De Nederlandse filmmaatschappij brengt naast Nederlandse films ook internationale films zoals The Expendables en Mechanic: Ressurrection uit. Als je een film van FilmWorks downloadt, kun je binnenkort een brief van de filmmaatschappij verwachten.Hoe wil Dutch FilmWorks illegale downloaders opsporen?

Overigens worden er ook maatregelen genomen om het downloaden zelf lastiger te maken. Zo moeten Ziggo en XS4ALL op last van de rechter de populaire downloadsite The Pirate Bay blokkeren. Klanten die de website bezoeken krijgen een melding van de provider te zien.

Auteursrecht inperken

Steven laat op Twitter weten dat het auteursrecht drastisch ingeperkt moet worden. 'Vijf à tien jaar is voldoende. Tot 70 jaar na de dood vd auteur slaat nergens op.' Ook Danny is het met hem eens: 'Als het goed om media van één jaar of ouder, dan vind ik dat het gratis moet zijn.' En als het legaal niet gratis is, kiest Danny alsnog voor de illegale versie.

Legaal aanbod

Volgens Sarah is zo’n drastische maatregel niet nodig, maar is het vooral een kwestie van een goed aanbod. Sarah: 'Muziek is nu via Spotify goed geregeld.' Bij films is volgens haar het gelijktrekken van de internationale filmrechten de oplossing.

Maar dan kan het nog steeds lang duren voordat een film die net niet meer in de bioscoop draait beschikbaar is op een legaal streamingplatform. Charlotte: 'Sneller beschikbaar maken van nieuwe muziek, series en films via legale kanalen zoals Netflix.' Wel is het volgens Charlotte belangrijk dat de content niet over te veel kanalen wordt verspreid.

'Iets wat gratis kan, gebeurt ook gratis'

Volgens Mike kun je legale streamingdiensten nog zo goed maken, maar doordat je ervoor moet betalen, haken mensen nog steeds af. 'Iets wat gratis kan, gebeurt ook gratis. Zeker in Nederland'. De enige oplossing volgens Mike is het onbereikbaar maken van illegale bronnen.

Laat jouw mening meetellen

Wil jij dat jouw mening ook meetelt in polls en onderzoeken van het Radar Testpanel? Je kunt gratis lid worden door een vragenlijst in te vullen. Voor Testpanelleden staat overigens alweer een nieuwe poll klaar. Wil je meer weten over het Testpanel? Alle informatie staat hier op een rijtje.