Dutch FilmWorks dient verzoek in om Nederlandse downloaders op te sporen

dutch-filmsworks-torrent-thepiratebay.jpg

De Nederlandse filmdistributeur Dutch FilmWorks wil Nederlandse torrentdownloaders gaan opsporen. De filmmaatschappij heeft hiervoor een verzoek ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat ze toestemming moeten hebben om gegevens te verwerken.

De Autoriteit Persoonsgegevens is de toezichthouder op gebruik van persoonsgegevens door organisaties. De privacywaakhond wil het verzoek van Dutch FilmWorks goedkeuren. Tot 25 augustus kunnen belanghebbenden reageren op dit besluit.

Gegevens opvragen via internetprovider

Dutch FilmWorks wil Nederlandse ip-adressen opsporen die torrents gebruiken om films illegaal te downloaden. Via de internetprovider kunnen deze gegevens worden gekoppeld aan het fysieke adres van de downloaders.

Een woordvoerder van Dutch FilmWorks wil tegenover Nu.nl niet laten weten of de filmmaatschappij ook schadevergoedingen gaan eisen. 'Dit is de eerste stap in dit proces.'  Het filmbedrijf verwacht dat veel providers in de meeste gevallen de persoonsgegevens van hun klanten niet vrijwillig zullen afstaan.

IP-adressen worden maximaal vijf jaar bewaard

Dutch FilmWorks gaat samenwerken met een organisatie die IP-adressen bij torrentdownloads traceert. Hierbij worden alleen Nederlandse ip-adressen bewaard. Deze gegevens mogen volgens het filmbedrijf maximaal vijf jaar worden bewaard.

Vorig jaar gaf de Autoriteit Persoonsgegevenstoestemming ook al toestemming aan stichting Brein om gegevens van gebruikers die via torrent-sites films en series delen te verwerken.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens / Nu.nl