Boete voor illegaal downloaden?

28936414_l.jpg

Als je illegaal films downloadt hangt je een boete boven het hoofd. Ten minste, daar werd vorig jaar voor gewaarschuwd door onder meer Stichting Brein. Toch heeft nog niemand een claim ontvangen. Komt daar binnenkort verandering in?

Al in 2014 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat Nederland downloaden uit illegale bron niet meer mag toestaan. Toch heeft nog geen enkele illegale downloader een schadevergoeding of boete betaald.

Het beleid van de Nederlandse overheid richt zich niet op de individuele downloader, maar op de aanbieders van illegale content. Ook Stichting Brein, die in Nederland de belangen van rechthebbenden behartigt, gaat achter de grote uploaders aan.

Eigen methode

Toch kondigde Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, vorig jaar oktober aan dat individuele downloaders binnen enkele maanden schadeclaims konden verwachten. Niet van de stichting zelf, maar van filmdistributeurs zoals Dutch Filmworks, September Film en Lumière. Zij hebben met hulp van een Duits IT-bedrijf een lijst IP-adressen verzameld van Nederlandse illegale filmdownloaders, maar krijgen van de kabelmaatschappijen niet de benodigde persoonsgegevens achter deze IP-adressen. Nu hebben de distribiteurs zelf een methode bedacht die goedgekeurd moet worden door de Autoriteit Persoonsgegevens. De woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens kon niets zeggen over de desbetreffende methode. Volgens haar is de melding eind vorige week binnengekomen en zal het enkele weken duren voordat er een uitspraak komt.

Privacy of auteursrecht?

Als deze methode niet wordt goedgekeurd dan stappen de distribiteurs naar de rechter. Die moet dan bepalen wat zwaarder weegt: privacy van de downloaders of schending van het auteursrecht . In geval van rechterlijke dwang zullen de providers gegevens moeten verstrekken.

In Duitsland en Denemarken lukte het de filmindustrie om via de rechter gegevens van internetproviders af te dwingen. Daar worden claims van honderden euro’s verstuurd. Een Nederlandse student die stage liep in het Duitse Istrup, ontving vorig jaar een claim van 1.090 euro nadat hij illegaal vijf afleveringen van The Vampire Diaries had gekeken, zo meldt NRC.