Goedkoop energietarief pakt duurder uit

Energiebedrijven proberen nieuwe klanten vaak met lage tarieven te werven, zonder open kaart te spelen over de hoge vastrechtkosten. Daarmee verdienen ze volgens de Consumentenbond de lage instaptarieven 'dubbel en dwars terug'.

Dat stelt de Consumentenbond in haar ledengids van september 2014. Een overstap zou niet altijd lonend zijn, omdat de nieuwe aanbieder hogere vastrechtkosten rekent dan de oude.

Vastrechtkosten zijn vaste jaarlijkse lasten die iedere energieverbruiker betaalt, ongeacht de hoogte van de afname van stroom en gas. Consumenten letten daarentegen meer op het variabele tarief, de prijs per kubieke meter gas of kilowattuur.

Uit een analyse van de prijzen van tien grote aanbieders blijkt volgens de consumentenorganisatie dat leveranciers met relatief lage tarieven voor stroom en gas doorgaans behoorlijk hoge vastrechtkosten berekenen.

Dat levert volgens de bond bij de jaarrekening een vervelende nabrander op. Zo rekent de Nederlandse Energiemaatschappij (NLE), die regelmatig stunt met lage variabele tarieven, de hoogste vastrechtkosten voor een eenjarig contract voor stroom en gas (168 euro). Greenchoice is het goedkoopst met 49 euro.

De drie grote energieleveranciers in de markt (Essent, Eneco en Nuon) rekenen relatief weinig vastrechtkosten, maar hun prijzen voor gas en stroom liggen weer hoger.

Volgens de kostenvergelijking hangt het van persoonlijke omstandigheden af welke leverancier het voordeligst is. Grote gezinnen hebben doorgaans meer voordeel bij lagere energieprijzen en een hoger tarief aan vaste kosten. Kleine verbruikers hebben juist meer aan lage vaste lasten.

Bron: ANP / Consumentenbond. Beeld: ANP Foto