Goedkoop vliegtickets boeken

Het zoeken naar een goedkoop ticket is een hele kunst geworden. Niet alle prijsvergelijkers hebben hetzelfde aanbod. En als u een aantrekkelijke prijs heeft gevonden, kan die een paar uur later alweer zijn verdwenen. Radar geeft enkele tips hoe u goedkoop kunt boeken.

De prijs van vliegtickets komt tot stand door fluid pricing. Dat is een prijscalculatie techniek waarbij de luchtvaartmaatschappij probeert om bij het vertrek het vliegtuig zo vol mogelijk te krijgen.

Een vol vliegtuig is het uitgangspunt van fluid pricing. Op elk moment kijkt het boekingssysteem: wat is er nog beschikbaar, hoeveel mensen gaan er nog boeken, hoe kan ik mijn prijs daarop afstemmen? Dat lijkt de ultieme marktwerking. Maar of dat zo is, is de vraag.

Verschillende reiswebsites publiceren namelijk een interessant gerucht. Luchtvaartmaatschappijen zouden door het plaatsen van zogenoemde cookies op de computers van klanten, hun klikgedrag in de gaten houden. Wie veel interesse heeft in een bepaalde vlucht zou om die reden een hogere prijs te zien krijgen.

Radar testte samen met de Universiteit Twente deze ‘cookie-samenzwering’. Helaas zonder sluitend bewijs te vinden. Wel bleek dat op vooral intercontinentale vluchten de prijsverschillen behoorlijk kunnen oplopen. Een vlucht van de KLM naar Bali bleek binnen een etmaal bijna 500 euro in prijs te verschillen. 

Tips om goedkoop te boeken

  • In zijn algemeenheid: vroeg boeken loont
  • Een niet voor de hand liggende route kan goedkoper zijn dan de meest logische. Bijvoorbeeld naar Australië vlieg je goedkoper via de VS dan via Azië. 
  • ’s Avonds laat of ’s ochtends vroeg boeken, lijkt voordeliger. Luchtvaartmaatschappijen weten dat zakelijke reizigers overdag boeken en vakantiereizigers in de avond.
  • Gebruik een goede prijsvergelijkingssites. Hieronder enkele sites die een overzichtelijk aanbod geven van de prijzen per datum:www.kayak.comwww.skyscanner.netwww.dohop.comwww.lowcostairlines.nlwww.bing.com/travel
  • Neem een nacht van zaterdag op zondag op in de reis.
  • De site van de luchtvaartmaatschappij zelf is goedkoper dan een boekingssite.
  • Vlieg vanaf een goedkope luchthaven. Rotterdam Airport is goedkoper dan Schiphol.
  • Vlieg voor 7.00 uur of na 21.00 uur. Dat zijn de goedkope 'slots' (landingsrechten) op Schiphol. Ticket is in de regel dan goedkoper.
  • Druk bevlogen lijnen -bijvoorbeeld Amsterdam New York- zijn goedkoper dan minder druk bevlogen lijnen - bijvoorbeeld Amsterdam Philadelphia- met ongeveer dezelfde afstand.
  • Op de meeste routes is er een soort van hiërarchie van dure en goedkopere maatschappijen. Die 'hiërarchie' verschilt echter per route. Op Amsterdam - Bangkok (bij rechtstreekse vluchten) is KLM de duurste, gevolgd door EVA. China Airlines (Taiwan) is de goedkoopste want zij vliegen met oud materieel  en bezuinigen of eten, drankjes ed.
  • Een tweeweken ticket is goedkoper dan een ticket voor 13 dagen. Dus boek liever 14 dan 13 dagen. Voor een maandticket geldt hetzelfde. Dus boek liever 30 dan 29 dagen.
  • Een pakketreis -bijvoorbeeld met Arke naar de Dominicaanse Republiek- is vaak goedkoper dan een los ticket. De reisorganisatie onderhandelt namelijk stevig over ticket en hotel.
  • Vliegen via een ‘hub’ is goedkoper. Wie met de KLM via Dusseldorf intercontinental vliegt geeft vaak minder uit dan instappen op Schiphol.
  • Vliegen met een ‘gewone’ luchtvaartmaatschappij als KLM is, als je laat boekt, vaak goedkoper dan een prijsvechter. Ook omdat je bij een prijsvechter apart betaalt voor je baggage.
  • Bij veel bestemmingen in Azië is goedkoper om eerst naar een ‘hub’ als Bangkok te vliegen en het laatste stuk te vliegen met een plaatselijke prijsvechter. Bijvoorbeeld Air Asia.