Goedkope bontkragen blijken vaak echt

Grote kragen aan de capuchon bepalen deze winter het straatbeeld. Winkeliers zeggen dat de jassen niet aan te slepen zijn. Volgens Ron Haarman van het Nederlands Bont Instituut is er nog nooit zoveel bont verkocht in de geschiedenis van de mensheid als op dit moment. Eén op de drie modespeciaalzaken verkoopt bont, aldus het instituut.

Radar onderzoekt hoe populair bont op dit moment is. We schrijven een enquête uit. Ruim 62.000 leden van het testpanel, een record, vullen deze in. Bijna 30.000 leden hebben wel eens bont gekocht. Toch blijkt 85 procent tegen bont in kleding te zijn. Ruim 70 procent vindt imitatiebont een goed alternatief. Maar kun je er wel ervan uit gaan dat je te maken hebt met imitatiebont? En hoe is de voorlichting in de winkel?

Om dat te checken, gaan we winkelen en kopen we een drietal jassen op de markt. De jassen hebben allemaal een grote bontkraag. We hebben het vermoeden dat het echt bont is, maar de verkopers verzekeren ons dat het nep is, imitatiebont dus. De jassen zijn goedkoop, van een tientje tot 49 euro. Maar is het nou echt of nepbont?Onderzoek

Radar laat de jassen onderzoeken door wetenschapper Dennis Lammertsma. Hij werkt bij onderzoeksinstituut Alterra, van de universiteit Wageningen. In Wageningen blijkt dat ons vermoeden juist is, de drie jassen van de markt hebben bontkragen van dierlijk bont. Een jas lijkt hazen- of konijnbont. De andere twee jassen zouden wasbeerhond kunnen zijn. En juist die wasbeerhond wordt veel gebruikt voor de populaire kragen. Volgens Nicole van Gemert, van de Bont voor Dieren komt dit bont van wasbeerhonden uit China. Daar zijn grote farms waar wasbeerhonden gefokt worden. Er gelden andere welzijnsnormen en er is nauwelijks controle. Op die manier kunnen de kragen heel goedkoop geproduceerd worden.Labelplicht

Het Nederlands Bont Instituut beaamd dat je als consument niet zeker weet waar bont vandaan komt, als het niet in het label staat. Het instituut heeft dan zelf ook het een label in het leven geroepen, maar dat zit alleen in de exclusievere jassen.

Ook in de jassen die wij kochten staat niet waar het bont vandaan komt. Dat terwijl onze tespanelleden aangeven dat ze dat wel graag willen weten. 73% vindt dat er in het label moet staan uit welk land het bont komt en 85% wil graag een label waarin staat van welk dier het bont is. En ook Bont voor Dieren is groot voorstander van een zogenaamde labellpicht. In de studio is Nine Kooiman, tweede kamerlid voor de SP. Zij gaat de labelplicht weer op de politieke agenda zetten.