Goedkope leesbrillen
Miljoenen Nederlanders dragen een leesbril. Gelukkig hoef je daarvoor niet naar de opticien, leesbrillen zijn op elke straathoek te koop en ze kosten bijna niets. Bijna elke leesbrilgebruiker heeft wel een aantal exemplaren rondslingeren. Maar zijn die goedkope leesbrillen wel zo goed voor je ogen?
Hoe is het gesteld met de kwaliteit van deze goedkope, kant-en-klare leesbrillen? Om dat te onderzoeken kocht Radar 9 verschillende leesbrillen, in prijs varierend van 0.65 cent tot 7,95. Deze brillen worden beoordeeld door optometrist Riens Gort en zijn collega opticien Kees Blommesteijn. Ze beoordelen onder meer de stevigheid van het montuur en testen de glazen. Ze checken of de aangegeven sterkte klopt en ze controleren de PD, pupildistance oftewel de pupilafstand. Deze afstand wordt gemeten tussen het midden van beide brilglazen, deze is gemiddeld 62 millimeter.
De brillen hebben allemaal sterkte +2
In de eerste testronde passeren de volgende brillen:
Xenos 1.99
V&D 7.95
DA 4.99
Blokker 3.99
Action 0.65
Zeeman 1.29
Wibra 1.49
Kruidvat 3.99
HEMA 5,-
Er is meteen iets mis met de eerste bril, van Xenos. Deze bril heeft een hoogteverschil en de glazen verschillen in sterkte. Een van de twee glazen heeft sterkte +2,25 in plaats van +2. Bij het lezen zullen je ogen deze afwijking corrigeren. Dit in combinatie met het hoogteverschil levert twee redenen voor hoofdpijn op.
Een populaire "brillenwinkel" HEMA, hier kopen veel mensen hun leesbril. Maar ook hier wordt een klein sterkteverschil gemeten.
De duurste bril uit de test is van V&D, deze scoort beter. Stevig montuur, de sterkte is exact +2 en de PD is ook juist. Kortom, een goede bril.
De bril van Wibra scoort minder. Het is een bril met meeverende scharnieren, dat is positief. Maar de PD is 67, dat is een halve centimeter meer dan het gemiddelde en dan zullen je oogspieren hard moeten werken om toch goed te kunnen lezen.
De goedkoopste bril komt bij Action vandaan. Ze verkopen daar leesbrillen voor maar 0,65 cent. Een bril uit een stuk, als dat niet past heb je er niets aan, maar verder een prima bril.
De brillen van Blokker, Zeeman en Kruidvat bevatten goede glazen maar de kwaliteit van het montuur laat te wensen over. De bril van Zeeman viel onderweg al bijna uit elkaar
De monturen van DA, Wibra en HEMA zijn volgens Riens en Kees het stevigst.
Om zeker te zijn van de uitslag laten we een aantal brillen van hetzelfde merk nog een keer testen. Maar dan met een andere bril dan uit de eerste test.
Kruidvat 3.99
V&D 7.95
Xenos 1.99
Action 0.65
En dan gebeurt er iets geks. Komt bij de eerste test de bril van het Kruidvat nog als een van de beste uit de bus, bij een tweede test blijkt dit brilletje veel slechter. De PD wijkt enorm af. Volgens Riens Gort is dit niet zo gek en geeft het juist aan hoe willekeurig de brillen gemaakt worden. Hoe slordig de productie is, zonder controle. Dat kan ook niet anders voor die prijs, aldus Gort. De bril van Action scoort weer goed op de kwaliteit van de glazen. De bril van Xenos blijkt nog steeds een echte hoofdpijnbril.
Riens Gort en zijn collega schrokken van de kwaliteit van de brillen. Riens verdeelde de brillen in drie groepen, goed, matig en slecht. 'Ik vind er heel veel slechte tussen zitten, vooral het hoogteprisma. Er waren een paar brillen waar de glazen op verschillende hoogtes ingeslepen waren. Dat kan niet, dat zou in onze branche afgekeurd worden want dat valt buiten de normen.'
Volgens Riens Gort zou iedereen na zijn 40e zijn of haar ogen een keertje moeten laten opmeten. En als het nodig is, een op maat gemaakte leesbril kopen bij de opticien, want met een kant-en-klare leesbril weet je nooit zeker of je een goede bril koopt. Maar dat neemt niet weg dat het prima reservebrillen zijn, voor het lezen van een menukaart of het boodschappenlijstje in de supermarkt. Zeker omdat de brillen zo goedkoop zijn.
Leesbrillen zijn zo goedkoop omdat ze zijn afgestemd op de gemiddelde oogafwijking en twee dezelfde, even sterke glazen hebben. Volgens optometrist Riens Gort zijn goedkope leesbrillen niet gevaarlijk, maar kunnen ze wel allerlei klachten veroorzaken. 'Als een bril niet helemaal goed is, dan denk je dat je er goed mee kan kijken, maar je moet inspanning verrichten om goed te kunnen zien. Als je dan gevoelig voor hoofdpijn bent, krijg je ongetwijfeld hoofdpijn aan het einde van de dag. Als je met één oog scherp kijkt en die ander moet je scherp stellen, krijg je constant wrikken tussen die ogen, dat kost inspanning, dat geeft vermoeide ogen.'