Gokprogramma op tv in de ban

goktv114_780.jpg

Er tekent zich een Kamermeerderheid af voor een verbod op gokprogramma's via open tv-zenders.

Dat meldt het AD. Een wijziging van de Mediawet moet consumenten beschermen tegen kansspellen en gokverslaving.

Verbod

Eind 2013 was al duidelijk dat de Tweede Kamer helemaal niet zit te wachten op een casinokanaal. Ze sprak dat ook uit in een motie. Toch sluit het kabinet in de wet de mogelijkheid niet expliciet uit.

Daarom grijpt de ChristenUnie volgens het AD in en komt met een wetswijziging die kansspelprogramma's in de ban doet. Gokken via open tv-zenders moet absoluut worden voorkomen, vindt de ChristenUnie. De Mediawet moet volgens de partij zo worden dichtgetimmerd, dat het glashelder is dat het aanbieden van directe gokkansen op de gewone televisie verboden is.

'Pervers verdienmodel'

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers zegt dat hij op werkbezoek bij een tv-producent voorbereidingen zag voor gokprogramma's. 'Wij vinden het een pervers verdienmodel. Gokmogelijkheden op tv kunnen kwetsbare mensen benadelen.' Segers rekent op een meerderheid in de Tweede Kamer en heeft regeringspartner PvdA in ieder geval al meegekregen.

Loterijtrekkingen vallen niet onder het verbod, omdat de deelnemers voor de uitzending en via andere kanalen loten moeten kopen. Dat schept een drempel voor gokverslaafden.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad