Google vecht recordboete aan bij EU-hof

googleboete1505.jpg

Google vecht de megaboete van Brussel aan bij de hoogste Europese rechter. Een woordvoerder van het Europees Hof van Justitie bevestigt dat het beroep is ontvangen. De Amerikaanse internetgigant kreeg in juni 2,42 miljard euro boete vanwege het misbruiken van zijn zoekmachine.

Internetsurfers krijgen als ze op zoek zijn naar goederen en diensten eerst GoogleShopping te zien. Daardoor worden zowel andere aanbieders als de consument benadeeld, stelde de Europese Commissie na zeven jaar onderzoek vast. Het concern heeft tot 28 september om die praktijk aan te passen.

Het bedrijf is mogelijk gesterkt door de uitspraak van het EU-hof op 6 september dat de zaak tegen chipfabrikant Intel opnieuw moet worden bekeken. Intel kreeg in 2009 een boete van Brussel van ruim 1 miljard euro vanwege misbruik van zijn machtspositie op de markt voor microprocessoren.

Deadline Google

Maandag verliep de deadline voor Google om in beroep te gaan tegen het besluit van EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Zij sommeerde in juni dat Google zijn ,,illegale praktijken binnen negentig dagen beëindigt”. Als dit na 28 september niet het geval blijkt, kan het bedrijf dagelijks een extra boete van 5 procent van de dagomzet krijgen.

Brussel onderzoekt nog andere Google-praktijken. Die draaien om advertenties en het mobiele besturingssysteem Android. Zo zou Google fabrikanten en operatoren verplichten apps te installeren die door Google ontwikkeld zijn.

Bron: ANP