Gooi je bananenschil nooit meer weg: maak zelf plantenvoeding

bananenschil.jpg

Dat keukenresten kunnen dienen als een natuurlijke meststof voor je planten, wist je misschien al. Maar vooral bananenschillen, die rijk zijn aan kalium en fosfor, zijn hier interessant.

Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia’s en pompoenen genieten van bananenwater. Kies liefst voor biologische bananen. Andere soorten worden met pesticiden behandeld, en die kunnen vrijkomen wanneer je de schillen voor je planten gebruikt. Ook goed om te weten: bananenschillen kun je prima invriezen om later te gebruiken.

Zo ga je te werk

  • Laat enkele bananenschillen twee dagen lang weken in één deel water. 
  • Haal de schillen eruit en vul het bananenwater aan met nog vier delen water.
  • Gebruik het water een keer per maand om je planten een boost te geven, en dus niet telkens je hen water geeft. 

Rechtstreeks onder je plant en andere toepassingen

Je kunt bananenschillen nog op andere manieren gebruiken in je tuin:

  • Onder je plant: Leg de schillen gewoon zo onder je struiken en planten in de tuin. Daar zullen ze composteren en de bodem natuurlijk voeden.
  • In de bodem: Je kunt de schillen ook fijn hakken en in de potgrond van je kamerplanten verwerken. De bodemorganismen zetten de schillen om in stoffen die de wortels van de plant kunnen opnemen.
  • Glansmiddel: Je kunt de bladeren van je plant ook inwrijven met de binnenkant van de schil, om ze te laten glanzen. Of vul een spuitfles met bananenwater en besprenkel de blaadjes. Vooral tropische planten vinden dat geweldig. 
  • Tegen bladluizen: Bananen helpen je ook tegen vervelende beestjes. Stop stukjes schil op ongeveer 2 cm onder de grond aan de stam van de plant.
  • Bananenwater koken: Je kunt ook 100 gram schil koken in 1 liter water. Laat het bananenwater afkoelen en nog enkele uren trekken. Zeef het water en leng het aan met nog vier delen water. 

Succes!