Fruitschaal of koelkast? Zo houd je fruit en groente langer fris

fruit groente tafel 140321.jpg

Welk fruit moet er in de koelkast en welke in de fruitschaal? En hoe zit het met groente? Radar maakt een einde aan de eeuwelange discussie en zet het op een rij. 

De meeste soorten fruit en groente bewaar je wel degelijk beter in je koelkast dan op je fruitschaal. De uitzonderingen sommen we hier voor je op.

Maar eerst: onze tips voor de soorten die je wél in de koelkast legt:

  • Leg je groenten in de groentelade van je koelkast, waar de luchtvochtigheid hoger is. Zo voorkom je dat ze snel uitdrogen. 
  • Bewaar ze liefst in hun originele verpakking.
  • Bananen, appels, peren en perziken bewaar je beter in een apart koelkastbakje. Deze fruitsoorten verspreiden namelijk een gas (ethyleen) terwijl ze rijpen, en dat versnelt de rijping van ander fruit.
  • Deel je koelkast goed in met deze tips. 
  • De ideale temperatuur van je koelkast? Die kennen wij.
  • Gesneden fruit en groente bewaar je sowieso in je koelkast.

Exotisch fruit op de fruitschaal

Fruitsoorten uit warme, tropische landen zijn niet goed bestand tegen lage temperaturen. Leg je banaan, ananas, mango, guave en meloen daarom liever in een fruitschaal. 

Een trucje voor citroenen

Citrusfruit hoort ook op de fruitschaal, zeker als je ze voor hun sap wilt gebruiken: sinaasappel, mandarijn, grapefruit, limoen en citroen.

Een truc die je vast niet kende: leg je citroenen in een kom met water, om te voorkomen dat ze uitdrogen. En als je ze niet voor sap wilt gebruiken, kun je de kom wel in de koelkast plaatsen. Zo houd je je citroenen maar liefst drie maanden vers. Citroenen op een fruitschaal verliezen meestal na een week al vocht, via hun schil.

Tomaten en andere vruchtgroenten

Het leeuwendeel van de consumenten legt zijn tomaten in het bakje van de koelkast. Een frisse tomaat smaakt ook beter dan een lauwe, menen we. Net omgekeerd, stellen wetenschappers van Wageningen UR Food: bij een temperatuur van 4 à 8 °C verliezen tomaten al na drie tot vijf uur belangrijke aromastoffen, en dat proces is grotendeels onomkeerbaar. Misschien was de tomatensoep van je grootmoeder zoveel lekkerder omdat ze tomaten niét in de koelkast legde?

Hetzelfde geldt voor andere populaire vruchtgroenten zoals komkommer, paprika, aubergine, courgette en avocado. Op een fruitschaal liggen ze ook niet goed: kamertemperatuur is voor deze soorten dan weer te warm. Bewaar vruchtgroenten liever op een koele plaats zoals in de kelder of de berging. Is je komkommer of paprika in folie verpakt? Laat hem in zijn plastic jasje zitten, zo houdt hij nog een week langer.

Ook goed om te weten: vooral aubergines en paprika's zijn gevoelig voor het ethyleengas van rijpende fruitsoorten. Maar dat zou geen probleem mogen zijn, aangezien je ze op verschillende plaatsen bewaart.

Wintergroenten zijn bewaargroenten

Pastinaak, knolselder en winterpeen werden vroeger in een kist met zand bewaard. Ze zijn gevoelig voor vocht, waardoor de koelkast geen geschikte plek is. Leg ze in de kelder, de schuur of een frisse voorraadkast. Hetzelfde geldt voor winterwortel, pompoen en bieten.

Ook aardappel en ui leg je beter in de kelder of schuur.  Leg uien niet in een plastic zak (daarin worden ze vochtig) en leg ze ook niet naast knoflook als je niet wil dat ze de smaak overnemen. 

Bonus: eieren wel of niet in de koelkast?

Over de beste bewaarplaats voor eieren is er vaak discussie, dus die nemen we nog even mee. Eieren bewaar je het beste in de doos in je koelkast.

De verwarring ontstaat doordat supermarkten de doosjes gewoon op de schappen zetten en niet in het koelvak. Het verkoopscircuit krijgt namelijk het advies om temperatuurschommelingen te vermijden, om condens en zo ook bacteriën te voorkomen.